Tien jaar case management voor dementerenden in Zuid-Kennemerland

Array

In gebied rond Haarlem, IJmuiden en Zandvoort werken sinds tien jaar case managers voor dementerenden. Thans werken in deze vergrijzende regio met de naam Zuid-Kennemerland 33 case managers, 32 vrouwen en één man. Veelal hebben zij een verpleegkundige of een maatschappelijk werk HBO-opleiding en vele jaren ervaring in de zorg. De case managers werken samen in het Draagnet DOC team, waarbij DOC staat voor Dementie, Onderzoek en Case management. Elk Doc team bestaat uit vier tot vijf vaste personen, te weten een case manager, een specialist ouderengeneeskunde, een psycholoog en een verpleegkundige. Zo’n team komt eens in de twee weken bijeen.

De case manager heeft vijf taken:
1. diagnostiek en onderzoek
2. wel en niet-medicamenteuze behandeling
3. langdurige begeleiding en actieve steunverlening
4. vraagbaak voor informatie en ondersteuning door derden
5. gerichte doorverwijzing en indicatiestelling.

De case managers van Draagnet Doc team worden betaald uit onder meer als actieve en ondersteunende begeleiding van de  AWBZ. De zorgaanbieders van Zuid Kennemerland zijn werkgevers van de case managers en hebben dezen gedetacheerd naar Draagnet Docteam. Gewerkt wordt aan verzelfstandiging van de case managers: zij komen dan in dienst van een stichting die los staat van de zorgaanbieders, waarheen zij vaak verwijzen.

Op donderdag 9 juni vierden de case managers het tienjarig bestaan van Draagnet Docteam. Dat deze zij  met een symposium in een stampvolle, warme schouwburg van Heemstede. Aanwezig waren 160 deelnemers uit het hele  land, want Zuid Kennemerland is het mooiste goede voorbeeld in Nederland van geïntegreerde zorg aan dementerenden.

Ondergetekende hield de afsluitende toespraak en benadrukte de kwaliteitsverhoging en besparingen van Draagnet Docteam. In een misschien wat te emotioneel betoog pleitte ik voor behoud van de samenhang in de psychogeriatrische zorg ondanks de overgang van AWBZ zorg naar individuele gemeenten en ondanks bezuinigingen op begeleiding. Een overdonderend applaus en een doosje met zaadjes voor vergeet-mij-nietjes viel mij na afloop ten deel. De PPP’s bij mijn lezing staan binnenkort op de website van Draagnet Docteam. Die heet www.ikvergeet.info. Tot zover dit bericht.

In 2012 vindt voor de vijfde keer de Masterclass Chronische Zorg plaats. De zorg aan dementerenden komt daarin regelmatig aan de orde. Als sterk punt van deze masterclass beschouwden eerdere deelnemers dat in de colleges zowel academische kennis als praktische ervaringen worden ingebracht en verbonden. De deelnemers komen uit verschillende sectoren van de zorg, zoals huisartsenzorg, eerstelijns centra, GGZ, zorgcentra, thuiszorgorganisaties, ziekenhuizen en zorgnetwerken en  verzekeraars.

De deelnemers zijn zowel managers in de zorg als praktiserende zorgverleners. De Masterclass staat onder leiding van ondergetekende en wordt gecoördineerd door Julius onderzoeker dr. Rob de Leeuw, De Masterclass van 12 colleges start op 10 januari 2012 en eindigt op 26 juni 2012. De colleges worden gegeven in het UMC Utrecht en vinden steeds plaats op een dinsdag van 15.00 tot 19.00 uur, met doorgaans een interval van twee weken ertussen. Wilt u deelnemen aan deze Masterclass? Surf dan naar www.unitzorginnovatie.nl klik door op ‘Mastgerclassen’, lees de uitvoerige brochure en meld u aan.

Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen