Half miljoen voor onderzoek leven met diabetes

Array

Academisch ziekenhuis Maastricht
Vijf nieuwe onderzoeken naar leven met diabetes kunnen van start gaan met financiering door het Diabetes Fonds. Twee daarvan vinden plaats in Maastricht. Een investering van bijna een half miljoen euro. Binnen drie jaar zullen de projecten eraan bijdragen dat mensen met diabetes beter kunnen omgaan met hun aandoening. Mentaal, lichamelijk en met zelfmanagement.

Mensen met diabetes zijn elke dag bezig om hun diabetes in het gareel te houden. De meeste patienten moeten hun leven lang een paar keer per dag hun bloedsuikerspiegel meten, medicijnen nemen, of insuline spuiten. Dat heeft een behoorlijke weerslag op het dagelijks leven van patienten. Met als gevolg bijvoorbeeld depressie en een mindere kwaliteit van leven. Bovendien leidt diabetes vaak tot ernstige complicaties, zoals hart- en vaatziekten, slechtziendheid en nierschade. Ook dat vooruitzicht is voor veel mensen zwaar.

Bijna miljoen
In Nederland hebben bijna een miljoen mensen diabetes. Dat aantal neemt de komende jaren toe. Door onderzoek te financieren zet het Diabetes Fonds zich in om hun leven te verbeteren. De volgende onderzoeken kunnen nu van start gaan:

Het Academisch Ziekenhuis Maastricht gaat kijken hoe ze mensen met diabetes en chronische zenuwpijn er weer bovenop kunnen helpen met een speciaal programma. De bedoeling is dat ze daardoor beter kunnen bewegen, waardoor ze hun leven weer op kunnen pakken.

De Universiteit Maastricht gaat bekijken of ondersteuning op sociaal en emotioneel gebied in de huisartsenpraktijk de kwaliteit van leven van patienten verbetert. Op dit moment is die ondersteuning eigenlijk alleen gericht op medicijnen en leefstijl.

Het UMC Utrecht zal onderzoeken hoe een speciaal patientenportaal op internet helpt om patienten te betrekken bij hun eigen behandeling. Op het portaal kunnen patienten onder andere bloedsuikerwaardes digitaal naar hun behandelaar sturen. Onderzoekers van het VU medisch centrum Amsterdam willen de psychische zorg verbeteren voor patienten met ernstige complicaties. Deze patienten hebben vaker psychische klachten. De onderzoekers gaan kijken waar deze patienten behoefte aan hebben. Onderzoekers van de Isala Klinieken in Zwolle gaan uitzoeken wat de ervaringen, meningen en verwachtingen zijn van patienten die insuline spuiten. Met die kennis willen ze behandeling en begeleiding voor elke patient op maat maken, zodat de bloedsuikerspiegel en uiteindelijk de kwaliteit van leven verbetert.

De vijf onderzoeksaanvragen werden na een vakkundige selectie gehonoreerd. Ze gaan binnenkort van start en zullen één à twee jaar duren. Klik hier voor meer informatie over de projecten.

Diabetes Fonds
Het Diabetes Fonds maakt zich sterk om diabetes en complicaties te voorkomen en te genezen. Om dat te bereiken zamelt het Diabetes Fonds geld in voor wetenschappelijk onderzoek en voorlichting. Het is hiermee de grootste financier van wetenschappelijk diabetesonderzoek in Nederland. Dankzij het Diabetes Fonds heeft het diabetesonderzoek in Nederland de afgelopen decennia een sterke impuls gekregen, waardoor nieuwe behandelmethoden snel binnen bereik van patienten kunnen worden gebracht. De inzet van de duizenden vrijwilligers en steun van particulieren en bedrijven is daarvoor onmisbaar.

Bron: SdC Auteur: SdC

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen