Forse stijging kosten extreme zorgzwaarte

Array

NZa adviseert wettelijke verankering en nader onderzoek voor GGZ en V&V
Het aantal clienten in de gehandicaptenzorg met een toeslag voor `Extreme Zorgzwaarte’ stijgt sterk. De totale kosten van deze regeling zijn gestegen van EUR 37 miljoen in 2006 naar EUR 148 miljoen in 2010. Dit blijkt uit een evaluatie van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). De stijging wordt veroorzaakt door een bewust steeds ruimere openstelling van de regeling en ontwikkelingen in de sector, zoals meer inzicht in de wensen en behoeften van clienten. De NZa adviseert de minister om de regeling te verbeteren en bijvoorbeeld nader onderzoek te doen om de regeling ook open te stellen voor clienten in de GGZ en V&V.

De regeling Toeslag Extreme Zorgzwaarte is in 2005 opgesteld voor clienten met een verstandelijke, lichamelijke of zintuiglijke beperking, waarvoor de kosten van zorg niet binnen de reguliere bekostiging kan worden opgevangen. Het betreft bijvoorbeeld mensen met ernstige gedragsproblemen. In 2010 is de regeling verruimd. Ook is door invoering van de zorgzwaartebekostiging een beter beeld gekregen van de zorgzwaarte, wensen en behoeftes van clienten. Dit heeft geleid tot een forse stijging in het aantal aanvragen voor de toeslag.

De NZa ziet inhoudelijk geen reden om de toeslag beperkt te houden tot alleen de Gehandicaptenzorg: ook clienten in de GGZ- en V&V-sector moeten een beroep op de regeling kunnen doen. De NZa adviseert VWS dan ook om eerst nader onderzoek te doen naar de omvang van die clientengroep en de kosten die deze uitbreiding met zich meebrengt. Ook adviseert de NZa om het proces van aanvraag tot toekennen van de toeslag te verbeteren en het huidige beleid wettelijk te verankeren.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen