Slaapapneu bij diabetes type 2 geen onschuldige bijkomstigheid

Array
Mensen met diabetes type 2 en slaapapneu hebben vaker schade aan hun ogen en zenuwen. En dat verhoogt de kans op blindheid en amputaties. Slaapapneu bij diabetes type 2 is dus geen onschuldige bijkomstigheid, maar verhoogt de kans op schade aan het lichaam. Dat hebben onderzoekers van de Universiteit van Birmingham gezegd op een congres van de Britse organisatie Diabetes UK.

Mensen met diabetes type 2 hebben vaker dan gemiddeld slaapapneu. Slaapapneu is een stoornis waarbij mensen voortdurend tijdens hun slaap even stoppen met ademhalen. Na een tijdje worden ze wakker, en gaan ze weer ademhalen. We weten al dat slaapapneu kan leiden tot slaaptekort en hart- en vaatziekten. De onderzoekers hebben nu bij 230 mensen met diabetes type 2 gekeken wat  de gevolgen van slaapapneu zijn voor de ogen en zenuwen.

Van de mensen met diabetes en slaapapneu had 48% ernstige schade aan de ogen. Bij de mensen met diabetes zonder slaapapneu was dat 20%. Voor zenuwschade waren de percentages vergelijkbaar: 60% bij mensen met diabetes en slaapapneu, tegen 22% bij mensen met diabetes zonder slaapapneu. Slaapapneu bij diabetes verhoogt dus de kans op schade aan ogen en zenuwen. Het is nog niet zeker of slaapapneu ook echt de oorzaak is van de schade.

Overgewicht is een belangrijke oorzaak van zowel diabetes type 2 als slaapapneu. Daarom hebben mensen met diabetes type 2 dus vaak ook slaapapneu. Deze studie laat nog maar weer eens zien hoe belangrijk een gezond lichaamsgewicht is. Want door af te vallen verbetert de bloedsuikerspiegel en vermindert de slaapapneu. Toekomstig onderzoek moet aantonen of vermindering van de slaapapneu de schade aan de ogen en zenuwen vermindert.

Bron: Diabetes Fonds & Medical News Today

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen