Nachtelijke hypo meetbaar dankzij continue bloedglucosemeter

Array

Nachtelijke hypo’s zonder verschijnselen zijn toch meetbaar dankzij een continue bloedglucosemeter. Zonder zo’n meter gaan veel nachtelijke hypo’s ongemerkt voorbij. Dat blijkt uit Canadees onderzoek.

Wat is het probleem en wat is er tot nu toe over bekend?
Kinderen en jongeren met diabetes type 1 hebben regelmatig ‘s nachts een hypo (veel te lage bloedsuiker, minder dan 4,0 mmol/l). Soms word je badend in het zweet wakker van zo’n nachtelijke hypo, maar vaak ook niet. In ernstige gevallen kan een hypo leiden tot flauwvallen en coma. Regelmatig terugkerende hypo’s kunnen ook leiden tot hypo-unawareness: je voelt een hypo niet aankomen. Daarnaast zijn er aanwijzingen, maar geen hard bewijs, dat het denkvermogen van de hersenen achteruit gaat als je te vaak flinke hypo’s hebt.
Daarom is het belangrijk om hypo’s zoveel mogelijk te voorkomen. Overdag kun je bij een hypo zelf je bloedsuiker meten, maar ‘s nachts als je slaapt kan dat natuurlijk alleen als je door de hypo wakker wordt. Daarom hebben onderzoekers nu bekeken of een continue bloedsuikermeter uitkomst zou kunnen bieden bij kinderen.

Aan het onderzoek deden 25 kinderen met diabetes type 1 mee. Alle kinderen spoten drie keer per dag insuline. Drie nachten droegen ze een continue bloedglucosemeter die elke vijf minuten de bloedsuikerspiegel meet. Ook maten ze minstens vier keer per dag zelf hun bloedsuiker met een prikpen. Daarnaast moesten ze met de prikpen hun bloedsuiker meten als ze een hypo dachten te hebben.

Bron: Leesbaaronderzoek

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen