Kankerpatiënten onvoldoende doorverwezen
ArrayKankerpatienten worden door oncologen te weinig doorverwezen naar gespecialiseerde ziekenhuizen. Jaarlijks krijgen 700 tot 900 mensen met uitzaaiingen geen doorverwijzing voor een operatie. Patienten profiteren hierdoor onvoldoende van de toegenomen kwaliteit van behandelingen.
De Nederlandse Federatie van Kankerpatientenorganisaties (NFK) roept
op tot verandering.
De afgelopen jaren zijn de operaties voor het verwijderen van leveruitzaaiingen sterk verbeterd. Het aantal doorverwijzingen van kankerpatienten blijft hierbij achter. Dit geldt met name voor darmkankerpatienten die uitzaaiingen hebben in de lever. Recente cijfers van de Nederlandse Kankerregistratie leveren alarmerende aantallen: jaarlijks krijgen 700 tot 900 mensen met uitzaaiingen in de lever van dikkedarmkanker geen doorverwijzing om deze operatief te laten verwijderen. Anemone Bögels (directeur NFK) “De patient moet durven vragen wat zijn opties zijn. Goede informatievoorziening is hierbij erg belangrijk. Patientenorganisaties en behandelaars spelen hierin een belangrijke rol.â€
Gevolgen voor kankerpatient
Als kankerpatienten geen doorverwijzing krijgen, heeft dat verstrekkende gevolgen.  Deze patienten moeten langer chemotherapie volgen- met alle bijwerkingen die daarbij horen – of ze leven minder lang.
Concrete stappen in toekomst
De NFK vindt dat het tijd is voor actie op de drie volgende gebieden:
1. Â Â Artsen moeten patienten voor wie (lever)chirurgie relevant is, doorsturen
2.  Artsen moeten hun patienten altijd informeren over alle relevante
behandelmogelijkheden, ook die in andere ziekenhuizen.
3.  Onderzoek is nodig naar de oorzaken voor het lage aantal verwijzingen
Met deze gewenste veranderingen wordt het beter mogelijk om de juiste behandelingen aan patienten te bieden en de kwaliteit van leven zo optimaal mogelijk te maken.
Bron: NFK