Biologische natuurkunde belangrijk bij het bestrijden van ziekten

Array

Gijs Wuite spreekt oratie uit over biologische natuurkunde
Welke rol speelt natuurkunde in de kwantificatie –het precies kunnen meten en begrijpen– van biologische processen? Vrijdag 1 april spreekt Gijs Wuite, hoogleraar aan de Vrije Universiteit Amsterdam, zijn oratie uit over zijn onderzoeksveld Fysica van Levensprocessen. Tijdens de rede gaat hij in op de snelle ontwikkeling van de biologische natuurkunde. Deze wetenschappelijke ontwikkeling is belangrijk voor het kunnen modeleren en voorspellen van het gedrag van biologische materialen, wat uiteindelijk een grote rol speelt in het begrijpen en bestrijden van ziekten. Ook bespreekt Wuite de huidige politieke ontwikkelingen rond wetenschapsbeoefening en de organisatie van wetenschap.

DNA, eiwitten en virussen
Het onderzoek van Wuite beslaat twee gebieden. Ten eerste bestudeert hij met zijn onderzoeksgroep hoe vele eiwitten DNA bewerken. Hiervoor heeft hij nieuwe instrumentatie ontwikkeld zoals optische pincetten gecombineerd met fluorescentie microscopie. Daarnaast onderzoekt hij de materiaaleigenschappen van virussen. Zo probeert hij te achterhalen hoe virussen buiten het lichaam kunnen overleven.

Jonge Akademie
Wuite is hoogleraar bij de afdeling Natuur- en Sterrenkunde van de faculteit Exacte Wetenschappen. Hij doet onderzoek naar het toepassen van kwantitatieve natuurkundige technieken op fundamentele problemen in de biologie en naar het unificeren van schijnbaar ongerelateerde biologische fenomenen. Zijn onderzoek is bekroond met een VICI en een ERC topsubsidie. Wuite is 2009 benoemd als lid van de Jonge Akademie, een zelfstandig platform van jonge topwetenschappers binnen de KNAW.

Recente artikelen