Prinses Margriet krijgt 100 jaar oude Emmabloem op Wereld Stop Tuberculose Dag
ArrayHare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet nam vanmorgen een 100 jaar oude Emmabloem in ontvangst uit handen van KNCV directeur Peter Gondrie. Daarmee is een historische band opnieuw vormgegeven, 100 jaar nadat Koningin Emma haar naam gaf aan de Emmabloemactiviteiten van de Nederlandse Centrale Vereniging tot Bestrijding der Tuberculose, de voorloper van KNCV Tuberculosefonds.
“Het kan geen toeval zijn,†sprak Peter Gondrie voorafgaand aan de overhandiging, “dat de Emmabloem uit 1911 een margriet was. Princes Margriet is sinds 2010 als beschermvrouwe aan KNCV Tuberculosefonds verbonden en vandaag was haar eerste officiele optreden op de Wereld Stop Tuberculose Dag in CORPUS te Leiden. De prinses maakte eveneens een longfoto van een miniatuur CORPUS-man in de congreszaal.
KNCV directeur Peter Gondrie en KNCV ambassadeur Peter Faber benadrukten vooral dat het ook voor Nederland belangrijk is om blijvend in TBC te investeren. Hoewel de ziekte in Nederland nauwelijks voorkomt, is er een reele kans dat deze uit andere landen wordt meegenomen. TBC is wereldwijd doodsoorzaak nummer twee. Peter Faber – die als kind TBC had – onderwierp het publiek na zijn verhaal aan een interactieve kennisquiz over de ziekte.
KNCV en CORPUS hebben een driejarig convenant gesloten waarbij CORPUS een voorlichtende rol over TBC op zich neemt. De heer Remmers, directeur van CORPUS, zei dat hij onder de circa 250.000 bezoekers die het museum jaarlijks ontvangt ook veel nieuwe donateurs voor het KNCV hoopt te winnen.
Verdere details
Ter ere van deze dag is van 18 maart tot 28 maart de gevel van CORPUS bekleed met een sticker van Stop TBC, net zoals de miniatuur van CORPUS in Madurodam. Stop TBC is de campagne van KNCV Tuberculosefonds, met als doel de wereldwijde strijd tegen tbc extra kracht bij te zetten.
Ook staat Wereld Stop Tuberculose Dag op 24 maart centraal tijdens de opening van de handelsdag op de Amsterdamse beurs van NYSE Euronext. De Johannes Wier Stichting en KNCV Tuberculosefonds slaan dan namelijk de traditionele gong.
Tijdens het evenement zullen onder meer de definitieve tbc-cijfers van 2010 voor Nederland worden bekend gemaakt en zal de laatste stand van zaken rond multiresistente tuberculose van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) worden gepresenteerd.
Op 24 maart 1882 werd de tuberkelbacterie ontdekt. Sindsdien staan we op 24 maart wereldwijd stil bij de ernst van de ziekte tuberculose:, Wereld Stop Tuberculose Dag,. Hoewel tuberculose in Nederland vrijwel volledig is uitgebannen, sterft er wereldwijd nog elke 18 seconden iemand aan deze ziekte. Zolang tuberculose bestaat, vormt het ook een reele bedreiging voor Nederland. Tuberculose kent immers geen grenzen.Uit het jaarlijks tbc-rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO blijkt dat de afgelopen zestien jaar ongeveer 41 miljoen mensen zijn genezen van tuberculose. Tegenover alle genezen patienten staan echter miljoenen mensen met tuberculose die géén toegang hebben tot goede gezondheidszorg. In 2009 overleden ruim 1,7 miljoen mensen aan de gevolgen van tuberculose. Opvallend en verontrustend is de toename van multiresistente tuberculose (MDR-tbc)[1]. In 2008 ging het om 440.000 MDR-tbc patienten. In 58 landen waren in 2008 zelfs gevallen van ‘extensief-resistente’ tuberculose (XDR-tbc)[2] bekend. Deze vormen van tuberculose laten zich slecht of helemaal niet behandelen met medicijnen. Tegenhouden van deze opmars kost veel geld. Het niet tijdig tegenhouden kost nog veel meer geld. KNCV Tuberculosefonds waarschuwt dan ook voor de kosten van MDR-tbc.
De kosten van de medicijnbehandeling van een patient met MDR-tbc zijn honderd keer hoger dan de kosten van een standaardbehandeling tegen tuberculose. In een land als Indonesie gaat het bijvoorbeeld om 20 USD voor een standaardbehandeling en 2000 USD voor een MDR-tbc behandeling. Dat zijn alleen nog maar de medicijnkosten. De diagnose (artsenbezoek, laboratoriumdiagnostiek, longfoto’s) en aanvullende behandelingskosten (ziekenhuisopname, chirurgie, etc.) zijn hierin niet meegenomen. De kosten voor een patient met MDR-tbc kunnen zelfs oplopen tot € 200.000. Peter Gondrie, Algemeen Directeur van KNCV Tuberculosefonds: “Wij willen waarschuwen voor de kosten van MDR-tbc en benadrukken dat bestrijding aan de bron, dus in de landen waar de epidemie heerst, naast veel ellende ook hoge uitgaven voor de Nederlandse volksgezondheid voorkomtâ€.
Aandacht voor tuberculose in Nederland blijft nodig
Na een jarenlange daling was er in 2009 een stijging van 16% van het aantal tbc-patienten in Nederland. In 2010 daalde het aantal tbc-patienten weer, tot 1.080, maar dat is nog steeds 8% hoger dan de gemiddeld duizend patienten die in 2006-2008 werden vastgesteld. Dit betekent dat tuberculose ook in Nederland nog steeds een belangrijke infectieziekte is en onze aandacht nodig heeft. Het tbc-sterftecijfer in Nederland is vrij constant en relatief laag, maar gemiddeld sterft toch ook in Nederland 1 op de 70 tbc-patienten aan deze ziekte. Prinses Margriet is beschermvrouwe van KNCV Tuberculosefonds.
Nederlanders reizen veel en over de hele wereld. Dat is één van de manieren waarop tuberculose weer in Nederland komt. Naast het internationale reisverkeer is ook immigratie een belangrijke oorzaak voor tuberculose in Nederland. Ook om die reden is het belangrijk dat KNCV Tuberculosefonds haar expertise blijft delen met ontwikkelingslanden en opkomende markten, zodat tuberculose in een vroeg stadium wordt opgespoord en effectief wordt behandeld.
MDR-tbc in Nederland
In 2010 werd bij 11 personen in Nederland een vorm van MDR-tbc vastgesteld. Geen van deze patienten had XDR-tbc. In 2009 ging het om twintig personen met MDR-tbc (waarvan drie een XDR-tbc hadden). Zolang tuberculose wereldwijd nog zoveel voorkomt, vormt de ziekte een reele bedreiging voor Nederland. KNCV Tuberculosefonds zet zich mede daarom wereldwijd in voor het terugdringen van tuberculose en is mondiaal de voortrekker van daadkrachtige en effectieve implementatie van tbc-bestrijdingsprogramma’s.