“Outcome measures zijn onmisbaar bij de kwaliteitsselectie van zorgaanbieders”

Array

Outcome measures zijn onmisbaar bij kwaliteitsselectie van zorgaanbieders. Dat is de uitkomst van het onderzoek dat vrijdag 25 maart gepresenteerd wordt tijdens het symposium ‘outcome measures’ door het Catharina Hartcentrum en The Decision Group. Deze partijen hebben selectieprocessen op basis van kwaliteit en het gebruik van indicatoren daarbij onderzocht. Het onderzoek toont het grote belang aan van outcome measures: kwaliteitsindicatoren die het resultaat meten van de geleverde zorg. De excellente prestatie van het Catharina-ziekenhuis op outcome measures toont aan dat het ziekenhuis terecht een vergunning heeft gekregen voor het uitvoeren van Transcatheter Hartklepinterventies (THI’s).


Diverse organisaties in Nederland hebben de afgelopen periode stappen gezet in het selecteren van zorgverleners op basis van kwaliteit. Een voorbeeld hiervan is de selectie van THI-centra door de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) en het Ministerie van VWS. Het Catharina Hartcentrum en The Decision Group onderzochten of de gehanteerde selectiemethodieken en de gehanteerde criteria voldoen om daadwerkelijk de beste zorgverleners te selecteren. Dat bleek niet zo te zijn.

Vergunning
Op wetenschappelijk verantwoorde wijze werd vastgesteld welke indicatoren gebruikt hadden moeten worden om de kwaliteit van zorg te meten bij de selectie van THI-centra. Dat zijn de zogenoemde outcome measures. Voorbeelden daarvan zijn: het mortaliteits (sterfte) cijfer tijdens en na de procedure, de dertig daags overleving en het percentage re-operaties. Naar deze indicatoren werd door IGZ en VWS niet of onvoldoende gekeken in de selectieprocedure van THI-centra. In plaats daarvan werd met name gelet op proces- en structuurindicatoren, zoals de aanwezigheid van protocollen en de deelname aan een dataregistratiesysteem. Deze indicatoren zijn aantoonbaar minder goede voorspellers van de kwaliteit van zorg. Getoetst aan de meest relevante indicatoren blijkt dat het Catharina Hartcentrum zeer goed presteert ten opzichte van de andere Nederlandse ziekenhuizen die een vergunning aanvroegen voor THI. Het Catharina Hartcentrum kreeg dus terecht in de bezwaarprocedure de THI-vergunning. Het Hartcentrum heeft bijvoorbeeld een zeer laag mortaliteits (sterfte) cijfer bij THI-ingrepen.

Vervolgstappen naar transparantie
De kennis en ervaring die in het onderzoek zijn opgedaan zullen worden ingezet in een gezamenlijk project van de Hartcentra van het Sint Antonius Ziekenhuis Nieuwegein en het Catharina-ziekenhuis Eindhoven, door voor de grootste patientgroepen (zoals patienten die gedotterd worden of een ICD geïmplanteerd krijgen) de beste voorspellers van kwaliteit van zorg te definieren. Deze twee grootste Hartcentra van Nederland hebben daarbij de ambitie om eind 2011 transparant voor patienten, verzekeraars en overheid over de prestaties op deze indicatoren te gaan rapporteren. Uniek aan dit traject is dat het initiatief ligt bij de medisch specialisten die hiermee hun nek uitsteken en een voortrekkersrol nemen in Nederland.

THI-vergunning voor Catharina-ziekenhuis
In februari 2010 besloot het Ministerie van VWS om de vijf beste ziekenhuizen in Nederland een vergunning te geven voor het verrichten van THI-procedures. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) gebruikte voor het eerst kwaliteitsindicatoren om deze centra te selecteren. Het Catharina-ziekenhuis was een van de ziekenhuizen die onterecht geen vergunning kreeg op basis van deze selectieprocedure van IGZ. Het ziekenhuis ging hiertegen succesvol in bezwaar en kreeg in februari 2011 alsnog een vergunning.

In de bezwaarprocedure bracht het Catharina-ziekenhuis al naar voren dat de selectieprocedure van THI-centra extreem onzorgvuldig, en op basis van onjuiste indicatoren was gedaan. De VWS bezwarencommissie gaf het Catharina-ziekenhuis hierin gelijk.

Grootste Cardiologische interventiecentrum
Het Catharina Hartcentrum is het grootste cardiologische interventiecentrum van Nederland. Het heeft een zeer goede (inter)nationale reputatie op het gebied van THI’s. Via de satelliet hebben de Catharina-cardiologen vorig jaar aan meer dan 10.000 internationale congresbezoekers vanuit de hele wereld ‘live’ deze techniek gedoceerd.

De THI is een techniek voor de vervanging van hartkleppen via bijvoorbeeld de lies bij (meestal) oudere patienten die om uiteenlopende redenen (meestal een slechte conditie) niet meer kunnen worden geopereerd. Landelijk gezien heeft het Catharina Hartcentrum de op een na laagste mortaliteit (sterfte) voor deze behandeling. Jaarlijks worden er in het ziekenhuis ongeveer honderd THI’s uitgevoerd.

Recente artikelen