Minder bijwerking dankzij mildere chemo

Array

UMC Utrecht
Kinderen met leukemie kunnen soms toe met mildere chemotherapie. Hun immuunsysteem blijft daardoor sterker en de behandeling hoeft minder vaak onderbroken te worden. Kinderarts-in-opleiding Korneel van Tilburg van het UMC Utrecht promoveert 22 maart op dit onderzoek. Dankzij zware chemotherapie overleeft zo’n 90 procent van leukemiepatienten hun ziekte. Maar het immuunsysteem loopt daardoor wel schade op. Tijdens de behandeling hebben de patienten daardoor vaker last van infecties en moet de chemokuur soms stopgezet of verlaagd worden.

Korneel van Tilburg onderzocht of mildere chemotherapie ook daadwerkelijk minder schadelijk is. Hij vergeleek gedurende twee jaar twee groepen kinderen waarbij rond hun 5e leukemie was vastgesteld. De ene groep van 117 patientjes kreeg de zware, standaardbehandeling. De andere groep van 54 patientjes had een gunstig risicoprofiel, hun tumorcellen zijn gevoeliger voor de behandeling. Zij ondergingen daarom een mildere vorm van chemotherapie. Daarbij is de dosering en het aantal doses van de gebruikte medicijnen een stuk lager.

Twee voordelen
Patienten behandeld met milde chemotherapie blijken tijdens de behandeling minder bijwerkingen te krijgen. Ze hoeven minder vaak in het ziekenhuis te worden opgenomen wegens koorts: dit kwam slechts twintig keer voor. Als ze infecties oplopen, verlopen die minder ernstig. Dit betekent dat ze minder dagen in het ziekenhuis doorbrengen en minder antibioticakuren nodig hebben. Het belangrijkste voordeel hiervan is dat de chemotherapie minder vaak onderbroken of verlaagd hoeft te worden. Er overleden geen kinderen aan infecties tijdens de milde chemotherapie. Mildere chemotherapie heeft dus twee voordelen. Patienten hebben minder last van infecties als bijwerking en de chemotherapie wordt beter verdragen.

“Hiermee maken wij de voordelen van kankerzorg op maat zichtbaar”, zegt kinderarts-hematoloog dr. Marc Bierings van het UMC Utrecht. Hij begeleidde het onderzoek. “Door te analyseren hoe tumorcellen op chemotherapie reageren kunnen we de behandeling aanpassen aan individuele patienten. Bij jonge leukemiepatienten is genezing natuurlijk het belangrijkst, maar de kinderen moeten daarna nog tientallen jaren met hun immuunsysteem leven. Mildere chemotherapie richt minder schade aan en lijkt de kinderen dus een betere start te geven. In de kinderoncologie strijden we niet alleen tegen de tumor, maar ook tegen de bijwerkingen.”

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

One thought on "Minder bijwerking dankzij mildere chemo"

  1. Nog beter zou het zijn als de bijwerkingen van chemo zouden worden bestreden met behulp van natuurlijke middelen.
    Chemo is in feite gif, je lichaam wordt tot op zekere hoogte vergiftigd. Ik vergelijk het wel eens met onkruidbestrijdingsmiddelen: als het goed gaat zal het onkruid eerder doodgaan dan de plant die je wil behouden. Maar als het niet goed gaat of je gaat te lang door leggen beide het loodje.

    Aangetoond is dat bijvoorbeeld medicinale paddenstoelen de bijwerkingen van chemo zeer positief kunnen beinvloeden. Deze paddenstoelen (beter gezegd, extracten van deze paddenstoelen, rauwe paddenstoelen zijn onverteerbaar voor mensen) zijn zgn. adaptogenen; ze bevatten een speciaal soort koolhydraten, in wetenschapstaal polysaccharides geheten, die als unieke eigenschap hebben dat ze het immuunsysteem in balans kunnen brengen en houden.
    (‘Immunomodulatie’ met een mooi woord).
    In feite wordt het lichaam geholpen zichzelf te genezen, met als prettige bijkomstigheid: geen bijwerkingen en geen gewenning. En breed inzetbaar. Chemo doet een forse aanslag op je immuunsysteem. Bestraling is nog veel erger. Daar kunnen goede medicinale paddenstoelen extracten compenserend werken.

    In het verre Oosten worden deze eigenschappen al volop gebruikt in de reguliere geneeskunde, echter, hier in Nederland willen de witte jassen er meestal niet aan.

    Waarschijnlijk bewust of onbewust geïndoctrineerd door de farmaceutische industrie, die niet veel op heeft met natuurlijke middelen, want die zijn niet te patenteren. Ze verkopen liever meer chemokuurtjes, dat brengt geld in het laadje. Het onterecht veel te zware doses chemo aan leukemie patienten toedienen is hier ook een mooi voorbeeld van. Zelfs het NOS-journaal legde de link naar deze industrie!!

    Er zijn een aantal research artikelen verzameld die nadere uitleg geven over het fenomeen ‘immunomodulatie’ en medicinale paddenstoelen gebruikt in de kanker bestrijding.
    Zoals
    -Polysaccharide Immunomodulators as Therapeutic Agents – ARTHUR O. TZIANABOS-
    en
    -Medicinal mushrooms – their therapeutic properties and current medical usage with special emphasis on cancer treatments. – John E. Smith, Neil J. Rowan, Richard Sullivan-
    Zeer de moeite waard voor de geinteresseerden.

Comments are closed.

Recente artikelen