Wijzer omgaan met zout verlengt leven
ArrayHartstichting brengt Zoutwijzer uit tijdens Internationale Zoutweek
Den Haag – 18 maart 2011. Nederlanders eten nog steeds te zout: namelijk gemiddeld 10 gram zout per dag. Dat is 4 gram teveel. Zout is een groot gevaar voor de gezondheid: 2.500 mensen sterven per jaar door de gevolgen van het binnenkrijgen van te veel zout, dat zijn bijna 7 mensen per dag. De Zoutwijzer van de Hartstichting geeft eenvoudig inzicht in het zoutgehalte van producten en stimuleert mensen wijzer om te gaan met zout voor een langer en gezond leven. Tijdens de internationale actieweek ‘Zout en gezondheid’ van 21 tot 27 maart 2011 roepen de Hartstichting, Nierstichting, het Voedingscentrum en de Consumentenbond op de zoutinname in Nederland te verlagen.
Deze organisaties vestigen extra aandacht op zoutinname. Dat doen zij in het kader van de jaarlijkse ‘World Action Week on Salt and Health’ (www.worldactiononsalt.com), een initiatief van de organisatie WASH (World Action on Salt and Health) die industrie, overheden en bevolking wereldwijd bewust wil maken van de risico’s van teveel zout in voeding. De WASH-NL groep wordt ondersteund door Nederlandse wetenschappers. Deze groep roept zowel de industrie op het zoutgehalte in voedingsmiddelen te verlagen als ook de consument om minder zoute producten te kiezen.
Maximaal 6 gram zout per dag
Minder zout eten verlaagt de bloeddruk en hiermee het risico op hart- en herseninfarcten en nierschade. Teveel zout eten gaat vaak ongemerkt, omdat het meeste zout dat we binnenkrijgen al in ons eten zit. Veel zout zit in bewerkte producten, zoals kant-en-klaarmaaltijden en pizza’s, soepen, sauzen en hartige snacks. Het lichaam heeft al voldoende aan 1 tot 3 gram per dag. De Hartstichting en het Voedingscentrum adviseren om maximaal 6 gram zout per dag te nemen.
Zoutwijzer
De Zoutwijzer bevat een overzicht van producten die veel gegeten worden en waar doorgaans veel zout in zit. Voorbeelden zijn broodbeleg zoals kaas en worst, zoutjes en snacks. Met de Zoutwijzer ziet de lezer in één oogopslag hoeveel zout hij of zij binnenkrijgt met een bepaald product en kan ook het zoutgehalte van producten onderling met elkaar vergelijken.
Top 3
Hieronder een top 3 van producten die veel en weinig zout bevatten (afhankelijk van portiegrootte en gebruiksfrequentie):
Veel zout:
1. kant- en klaar maaltijden
2. soep
3. gerookte zalm
Weinig zout:
1. verse groenten
2. magere vlees zoals kipfilet
3Â onbewerkte vis
Informatie over zout
De online zoutwijzer van de Hartstichting: www.hartstichting.nl/zoutwijzer (per 21 maart actief) Een papieren versie is te bestellen via: http://www.webshop.hartstichting.nl
De Hart&Vaatgroep organiseert kookworkshops ‘Lekker koken zonder zout’, waarin mensen met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten tips en informatie krijgen hoe ze lekker kunnen koken met minder zout. Zie voor meer informatie: http://www.hartenvaatgroep.nl/kookworkshops.
Het Voedingscentrum geeft extra informatie over zout via de actiepagina op de website www.voedingscentrum.nl/zoutweek. Via deze site kunt u het boekje ‘Alles over lekker eten met minder zout’ bestellen.
Bron:Hartstichting