Casemanagement bij dementie in stroomversnelling

Array

Casemanagement bij dementie is sterk in opkomst en kent verschillende verschijningsvormen. De een is fulltime casemanager, de ander is daarnaast praktijkondersteuner bij de huisarts.

In 2010 hadden in ons land naar schatting 230.000 mensen dementie. Dit aantal groeit snel, tot naar verwachting een half miljoen in 2050. Zorgaanbieders en patientenorganisaties zoeken daar al een tijd een antwoord op. Een casemanager zou zorgverleners, mantelzorgers en familie kunnen ondersteunen en helpen de zorg goed te organiseren. De doelstelling van VWS was dat eind 2011 ‘een vorm van casemanagement’ deel uitmaakt van het totale aanbod aan dementiezorg. Voor patienten met dementie is inmiddels in bijna alle regio’s in Nederland casemanagement beschikbaar. In de meeste regio’s is daar pas in 2009 of in 2010 mee begonnen. Het NIVEL (Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg) en het Trimbos-instituut brachten de huidige organisatie en invulling van casemanagement bij dementie in kaart.

Aanspreekpunt
Bij casemanagement hebben mensen met dementie en de mantelzorgers één vaste begeleider die kort na de diagnose ‘dementie’ begint. De casemanager is aanspreekpunt voor betrokkenen, heeft kennis van dementie en problematiek van mantelzorgers en is onafhankelijk. Sommigen hebben meer dan 50 clienten en mantelzorgers onder hun hoede. Casemanagement is beschikbaar tot opname in een verpleeghuis of overlijden. Casemanagers hebben een opleiding op HBO-niveau – vaak een verpleegkundige achtergrond – meestal gecombineerd met een aanvullende opleiding tot casemanager van een jaar. Verder zijn de regionale Netwerken Ketenzorg Dementie vrij in de invulling van casemanagement, waardoor tussen regio’s variatie bestaat in organisatorische inbedding, inhoud en intensiteit. De financiering is nu nog een mengeling van incidenteel en structureel. Structurele financiering is volgens projectleiders wenselijk voor de continuering en uitbreiding van casemanagement.

Onafhankelijk
NIVEL-onderzoeker José Peeters: “Het belang van de client staat voorop. Daarom hebben de meeste Netwerken Ketenzorg Dementie afspraken gemaakt over de onafhankelijkheid van de casemanager: deze kan dan voor de client zorg regelen buiten de organisaties die deel uitmaken van het netwerk om. Is een casemanager bijvoorbeeld ook praktijkondersteuner in een huisartsenpraktijk, dan zou dat in theorie kunnen gaan wringen met zijn onafhankelijkheid. Aan de andere kant heeft dit als voordeel dat patienten er al bekend zijn, waardoor het laagdrempelig is. De praktijkondersteuner hoeft bijvoorbeeld niet bij het eerste gesprek al te zeggen dat hij komt vanwege dementie.”

Vroeg beginnen
“Vaak wordt casemanagement al gestart bij de eerste tekenen van dementie”, vervolgt ze, “dan kun je mensen meteen ondersteunen voordat het uit de hand loopt. Uit ander onderzoek van het NIVEL weten we dat de behoefte aan informatie groot is. Over de ziekte, of hoe je omgaat met iemand met dementie door het veranderde gedrag. Casemanagers kunnen dan direct al tips geven.”

Methode
Alle 74 regionale projectleiders van het Programma Ketenzorg Dementie zijn in december 2010 benaderd met een on-linevragenlijst over de organisatie en invulling van casemanagement bij dementie. Ruim driekwart heeft de lijst ingevuld.

Samen met het Trimbos-instituut voert het NIVEL ook een landelijk onderzoek uit dat meer inzicht zal geven in de verschillende varianten van casemanagement en of deze bijdragen aan de kwaliteit van leven van personen met dementie en mantelzorgers. De uitkomsten hiervan worden medio 2012 verwacht.

Bron: NIVEL

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen