Advies RIVM naar aanleiding van de situatie in Fukushima

Array

Naar aanleiding van de situatie rond de kerncentrale in Fukushima zijn adviezen opgesteld door het RIVM.
INFORMATIE RADIOLOGISCHE SITUATIE JAPAN (opgemaakt dinsdagmiddag 15 maart 2011)
De Nederlandse overheid volgt de situatie rond de kernreactoren in Japan nauwlettend. Sinds het begin van de crisis in Japan is de Eenheid Planning en Advies nucleair (EPAn) bezig om de situatie rond de Japanse kernreactoren te volgen en de radiologische gevolgen daarvan in te schatten. In de EPAn werken alle organisaties samen die een rol hebben in de kernongevallenbestrijding.
De situatie in Japan rond de nucleaire reactors in Fukushima is zorgelijk. Voor zover wij dat kunnen inschatten neemt de Japanse overheid echter maatregelen die goed passen bij de situatie.

Japanse meetwaarden in Tokyo laten lichte verhogingen zien, maar er zijn geen niveaus overschreden waarbij maatregelen genomen moeten worden. Inmiddels is de wind aan het draaien. Als er nu of de komende dagen radioactiviteit vrijkomt, zal dat vrijwel volledig over de Stille Oceaan wegwaaien. Het beste is om de adviezen te volgen die de Japanse overheid geeft: de interventie niveaus voor jodium profylaxe zijn in Japan en Nederland hetzelfde. Uit berekeningen blijkt echter dat zelfs in het meest sombere scenario het interventieniveau voor jodium profylaxe in Tokyo niet overschreden wordt. Dichtbij Fukushima is dat wel het geval.

De radioactieve stoffen die bij een kernongeval vrijkomen, kunnen radioactief jodium bevatten. Dit radioactieve jodium wordt na inademing opgenomen in de schildklier. Door tabletten te slikken met niet-radioactief jodium neemt de schildklier minder van het radioactief jodium op. Jodium pillen moet je alleen innemen als het echt nodig is, want er kunnen ongewenste bijverschijnselen optreden. Het interventieniveau voor jodium profylaxe geeft aan wanneer het nodig is. Jodium profylaxe is vooral zinvol voor kinderen en jong-volwassenen. Voor mensen boven de 40 is de positieve werking nooit aangetoond.

De afstand tussen Nederland en Japan is zeer groot, dus het innemen van jodiumpillen is in Nederland niet nodig Bovendien is de overheersende windrichting naar het oosten. Dat betekent dat radioactieve deeltjes die in Japan vrijkomen Nederland niet of nauwelijks zullen bereiken. Dit geldt natuurlijk ook voor de landen om ons heen. Met zeer gevoelige apparatuur kan er misschien ooit nog iets gemeten worden, maar dat is pas op zijn vroegst over enkele weken. In ieder geval levert het geen gezondheidseffecten op.
Het RIVM meet op meer dan 150 locaties in Nederland dag en nacht het stralingsniveau. Als een meetwaarde verhoogd is gaat er bij het RIVM automatisch een waarschuwing af. De waarschuwingsdrempel ligt net boven de waardes die van nature voorkomen in Nederland. Of de meetwaardes van het Nationaal Meetnet Radioactiviteit normaal zijn of verhoogd, is te zien op de RIVM website: http://www.rivm.nl/milieuportaal/dossier/meetnetten/radioactiviteit/resultaten/

De Voedsel- en Warenautoriteit houdt dit erg goed in de gaten. Overigens wordt er niet veel voedsel vanuit Japan naar Nederland geïmporteerd.

  • Als je straling ontvangt, ga je dan dood?
    Als een cel te zwaar beschadigd is kan hij niet meer delen. Dat is normaal gesproken niet erg, tenzij er extreem veel cellen zwaar beschadigd zijn. In dat geval word je stralingsziek. Dat is echter een heel bijzondere situatie die alleen maar voorkomt bij mensen die aan extreem hoge stralingsdoses zijn blootgesteld. In Tsjernobyl gold dat bijvoorbeeld voor werkers die na de ramp te lang bij de beschadigde reactor te werk gesteld werden. Van die groep werkers zijn er bijna 50 overleden aan stralingsziekte. Mensen die in de buurt van Tsjernobyl getroffen werden door de radioactieve wolk hadden wel een verhoogde kans op kanker maar kregen geen stralingsziekte. Daarvoor was de stralingsdosis die zij ontvangen hadden te laag.
  •  

    Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

    Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

    Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

    De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

    Recente artikelen