Techniek uit Wii en iPod Touch verder ontwikkeld en toegepast voor pijnbestrijding

Array

Nieuwe houdingsgestuurde neurostimulator voor patienten met chronische pijn geïmplanteerd in het Diakonessenhuis locatie Zeist
Door artsen in het Diakonessenhuis locatie Zeist is een innovatief apparaat voor ruggenmergstimulatie bij patienten met chronische pijn geïmplanteerd. Ruggenmergstimulatie is een standaardtherapie voor de behandeling van ernstige chronische arm- en/of beenpijn. Met de neurostimulator krijgt de patient op elk moment de juiste stimulatie en pijnbestrijding. De RestoreSensor –neurostimulator maakt gebruik van geavanceerde motion-sensing technologie, bekend van de Wii en IPhone. Deze neurostimulator is de eerste pijnmanagementtechniek die zich automatisch aanpast aan een verandering in de positie van het lichaam of activiteit van de patient.

Kwaliteit van leven
Dr. Frank Wille, Anesthesioloog in het Diakonessenhuis: “In het Diakonessenhuis vinden wij het erg belangrijk om continu te investeren in innovaties en verbeteringen die onze patienten ten goede komen. De RestoreSensor is daar een goed voorbeeld van. Deze neurostimulator zorgt ervoor dat de kwaliteit van leven van onze patienten omhoog gaat. Doordat het apparaatje houdingsgestuurd werkt, wordt de stimulatie aangepast aan de beweging van de patient. Dit helpt de pijn te beheersen en verhoogt het gebruiksgemak.”

RestoreSensor
Het nieuwe apparaat ‘leest’ de houding van de patient met behulp van een ingebouwde sensor. Daardoor zorgt de neurostimulator automatisch voor een aanpassing van de stimulatie aan de houding van de patient. De RestoreSensor neurostimulator van producent Medtronic is revolutionair, omdat het ’s werelds eerste pijnmanagementtechniek is die zich automatisch aanpast aan een verandering in de positie van het lichaam of activiteit van de patient. Daardoor krijgt de patient op elk moment de juiste stimulatie en pijnbestrijding.

Ruggenmergstimulatie

Bij ruggenmergstimulatie wordt een geleidingsdraad in de buurt van het ruggenmerg geïmplanteerd. Deze draad wordt aangesloten op een onderhuids geïmplanteerde neurostimulator,  een soort pacemaker. Het systeem geeft elektrische pulsjes af die ervoor zorgen dat de normale pijnprikkel op ruggenmergniveau geblokkeerd wordt, waardoor de prikkel de hersenen niet bereikt. De patient ervaart hierdoor geen pijn meer, maar een lichte tinteling – ‘stimulatie’ – in het gebied van de pijn. Het effect van ruggenmergstimulatie op de pijn en kwaliteit van leven is wetenschappelijk aangetoond in gerandomiseerde, gecontroleerde studies.

Bij conventionele systemen voor ruggenmergstimulatie geeft meer dan 70% van de patienten aan last te hebben van houdingsafhankelijkheid. Dat wil zeggen dat de stimulatie niet comfortabel is bij het veranderen van houding. De verklaring hiervoor is dat het ruggenmerg ‘zwemt’ in een met vloeistof gevulde ruimte: het hersenvocht. Wanneer de patient van houding verandert, verandert de afstand van het ruggenmerg tot de geleidingsdraad. Hierdoor wordt de stimulatie meer of minder intensief. Met een conventioneel systeem ervaart de patient in deze situaties ongemak en moet hij of zij de stimulatie aanpassen met een afstandbediening.

Over het Diakonessenhuis Utrecht, Zeist en Doorn
Het Diakonessenhuis is een vooruitstrevend ziekenhuis waar medewerkers zich iedere dag inzetten om patienten de beste zorg dichtbij leveren. Dat wil zeggen dat kwalitatief hoogwaardige medische en verpleegkundige zorg en zorgzaamheid voorop staan. Het ziekenhuis ontvangt hiervoor regelmatig erkenningen van onafhankelijke instanties. Locatie Utrecht is een stadsziekenhuis en herbergt een van de meest uitgebreide bevallingscentra van Nederland. Locatie Zeist, recent vernieuwd, is een vitaal streekziekenhuis met bovenregionale behandelcentra en speciale zorg voor ouderen en chronisch zieken. In Doorn staat een goed toegankelijke buitenpolikliniek waar vrijwel alle specialismen spreekuur houden. Het oudste Diakonessenhuis van Nederland (166 jaar) beschikt op dit moment over in totaal over 627 bedden, 2750 medewerkers en ruim 170 medisch specialisten. Jaarlijks bezoeken ruim 400.000 mensen de poliklinieken, worden er nagenoeg 25.000 patienten opgenomen en vinden er ruim 26.000 daghandelingen plaats. Daarnaast verzorgt het ziekenhuis opleidingen en verricht men onderzoek, veelal in samenwerking met andere ziekenhuizen. In 2010 is de eerste paal geslagen voor een high tech Acuut Centrum voor spoedzorg in Utrecht in 2013. In 2011 opent het innovatieve dagbehandelingscentrum van het Diakonessenhuis locatie Utrecht de deuren. Voor meer informatie over het Diakonessenhuis: www.diakonessenhuis.nl.

Over Medtronic
Medtronic, Inc. (www.google.com), met hoofdkantoor in het Amerikaanse Minneapolis, is wereldwijd marktleider op het gebied van de medische technologie (pacemakers, defibrillatoren, stents, hartkleppen, insulinepompen, neurostimulatoren, enz.). Voor miljoenen mensen ter wereld biedt Medtronic oplossingen om hun pijn te verlichten, hun gezondheid te herstellen en hun levensduur te verlengen. Het Europese hoofdkantoor is gevestigd in Tolochenaz, Zwitserland.

Medtronic Nederland heeft een verkoopkantoor en een internationaal distributie- en servicecentrum in Heerlen, het Bakken Research Center en een trainingcentrum in Maastricht, een productiefaciliteit in Kerkrade en het verkoopkantoor van CoreValve in Tilburg. Meer informatie vindt u op www.google.nl

Recente artikelen