Met IPS meer mensen aan het werk

Array

Samen met het Rob Giel Onderzoekcentrum heeft het Trimbos-instituut onderzoek gedaan naar het effect van het Individuele Plaatsing & Steun model (IPS).

Wat is IPS?
IPS ondersteunt mensen die client zijn bij de GGZ vanwege aanhoudende psychische aandoeningen bij het zoeken naar en behouden van regulier betaald werk.

Onderzoek en bevindingen
151 clienten van vier GGZ instellingen met een wens om betaald werk te vinden werden willekeurig toegewezen aan ofwel IPS begeleiding ofwel aan de gebruikelijke traject-begeleiding. Degenen in de IPS groep vonden significant vaker werk (39%) dan de deelnemers uit de vergelijkingsgroep (19%).

Een andere bevinding is dat degenen die werk vonden er vergeleken met de anderen noch op achteruit, noch duidelijk op vooruit gingen wat betreft kwaliteit van leven, psychische gezondheid en zelfvertrouwen. Van 42 van de 43 deelnemers die regulier betaald werk gevonden hebben, is bekend dat zij gemiddeld 185 dagen werkten, gemiddeld 23 uur per week per baan. Uit een economische evaluatie bleek dat deze positieve uitkomsten gepaard gaan met enigszins hogere maatschappelijke kosten voor de IPS groep.

Eerste deel studie
Deze bevindingen komen aan bod in het eerste deel van de studie waarin de deelnemers 18 maanden gevolgd zijn. Dit deel van de studie is gefinancierd door UWV en de betrokken kennisinstituten. In totaal zijn deelnemers 30 maanden gevolgd. Op dit moment worden de gegevens geanalyseerd. In de zomer van 2011 volgt publicatie van de gehele studie.

Deelnemers onderzoek
Aan het onderzoek werkten mee de GGz instellingen Dimence, GGzE, Lentis / UMCG afdeling Psychosen, Pameijer / Bavo Europoort; en kenniscentrum Phrenos (advies).

Bron: Trimbos

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen