De traumahelicopters Groningen en Rotterdam mogen ’s nachts weer vliegen

Array

Traumahelikopters van de academische ziekenhuizen in Amsterdam en Groningen mogen ’s nachts weer vliegen. Dat heeft staatssecretaris Atsma besloten. De helikopters bleven sinds vorig jaar november ’s nachts aan de grond. Ze mochten in de nachtelijke uren de daken van de academische ziekenhuizen niet gebruiken;dat zou te gevaarlijk zijn. Atsma vond dat de traumaheli’s ook ’s nachts moeten kunnen worden ingezet en vroeg deskundigen om advies. Die concludeerden dat veilig is als traumahelikopters ’s nachts op het dak van de ziekenhuizen landen of opstijgen.

Atsma liet onderzoeken of nachtvluchten toch mogelijk zijn. Uit het onderzoek blijkt nu dat de vluchten veilig zijn.
Staatssecretaris Joop Atsma (Infrastructuur) liet door een externe deskundige onderzoeken onderzoek doen onder aanvoering van Benno Baksteen, voormalig president van de Vereniging van Nederlandse Verkeersvliegers. En zij hebben een positief advies gegeven over het uitvoeren van de nachtelijke vluchten.

De ANWB en de ziekenhuizen zijn al jaren bezig om de nachtvluchten te organiseren. Na de Volendam-brand is de discussie over de nachtvluchten op gang gekomen. Het ministerie van Volksgezondheid wilde toen een landelijk dekkend netwerk. Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) voldoet dus aan alle veiligheidseisen. En de VU heeft met de ANWB heeft aanpassingen gedaan aan het dak en de helikopter waardoor ze ’s nachts veilig kunnen vliegen.’
De Inspectie Verkeer en Waterstaat vond dat het aantal nachtelijke vluchten tot een minimum beperkt zou moeten worden, omdat ’s nachts vliegen ondanks alle voorzorgsmaatregelen toch altijd minder veilig is dan overdag. Volgens de Verkeersinspectie waren er risico’s aan nachtvluchten vanaf ziekenhuizen in Groningen en Amsterdam. Dat schoot de ANWB, eigenaar van de traumaheli’s, in het verkeerde keelgat.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen