NeurasBus klaar voor Europese tour

Array

Neurowetenschappers van het Erasmus MC hebben een bus omgebouwd tot onderzoekslaboratorium. Met het mobiele lab kunnen patienten met hersenaandoeningen gemakkelijker meedoen aan neurologisch onderzoek. De NeurasBus rijdt langs ziekenhuizen en komt ook bij de patient aan huis.

Graffiti
Heel even was hij te bewonderen op het parkeerterrein van het Erasmus MC: de gloednieuwe NeurasBus. De graffiti van kronkelende hersens op de zijkant van de hightech-camper laat geen twijfel bestaan over wat binnen gebeurt: hier wordt met het brein gewerkt. De begeleidende teksten op het rijdende laboratorium zijn even veelzeggend: ‘Hit the road lab’ en ‘Patient Prominent’.

Medicatie
De geavanceerde apparatuur waarmee de bus is uitgerust, maakt het mogelijk om patienten met hersenaandoeningen wetenschappelijk te onderzoeken. Ook de werking van medicatie kan in de bus worden geevalueerd.

Tour
Maanden is er gewerkt om het laboratorium op wielen klaar te stomen voor een tour door Europa. Vanaf februari gaat de NeurasBus de weg op, met Antwerpen als eerste bestemming.
Onderzoeker Bas Koekkoek: “Aanvankelijk hadden we de bus alleen uitgerust met noodzakelijke apparatuur, later hebben we hem comfortabeler ingericht, zodat het aangenamer wordt voor mensen die worden onderzocht. Het idee om een flexibel lab te maken dat naar de patienten toe komt, past helemaal in het streven om de patient centraal te stellen.”

Oorsuizen
De inzet van de NeurasBus beperkt zich in de eerste maanden tot onderzoek naar oorsuizen, ataxie (spiercoördinatiestoornissen) en migraine in de kleine hersenen. Koekkoek: “Vanaf mei is de NeurasBus beschikbaar voor andere afdelingen om in te zetten bij clinical trials en dergelijke. Er kan nog de nodige apparatuur worden bijgeplaatst, voor bijvoorbeeld een ECG of echo. ”

Meer over de NeurasBus is binnenkort te vinden op www.neurasmus.com.

Recente artikelen