IPEM ontwikkelt muziekinstrument voor mensen met hoorimplantaat

Array

SWIFT Prijs voor Universiteit Gent
De Universiteit Gent krijgt de SWIFT Prijs, die de kloof tussen mens en technologie wil verkleinen, voor haar project CIM – Cochlear Implant Music waardoor mensen met een hoorimplantaat meer van muziek kunnen genieten.

Na zijn dertiende projectoproep heeft het SWIFT Fonds besloten de SWIFT Prijs ten bedrage van 50.000 euro toe te kennen aan het Instituut voor Psychoacustica en Elektronische Muziek (IPEM) van de Universiteit Gent. Het IPEM  is de befaamde musicologische onderzoeksgroep van het departement Kunst-, Muziek- en Theaterwetenschappen van de Faculteit Letteren en Wijsbegeerte.

De prijsuitreiking heeft plaatsgevonden op vrijdag 4 februari 2011 bij SWIFT in Terhulpen.

IPEM ontwikkelde een bijzonder origineel muziekinstrument voor mensen met een hoorimplantaat, waardoor zij naast spraak nu ook van muziek kunnen genieten. IPEM zal het muziekinstrument nu verder ontwikkelen zodat het op termijn door een grote groep van gebruikers benut kan worden.

De meest merkwaardige eigenschap van dit muziekinstrument is dat het rechtstreeks de hersenen van de gebruiker aanstuurt, via de elektrodes op het hoorimplantaat. Het muziekinstrument kan men best opvatten als een synthesizer die door lichaamsbewegingen gestuurd wordt. De bewegingen worden vertaald naar elektronische impulsen die naar het hoorimplantaat gestuurd worden en waardoor geluid wordt opgewekt.

De aanpak van het IPEM opent een waaier van nieuwe mogelijkheden op het vlak van muziek en medische rehabilitatie. Prof. Dr. M. Leman en zijn team baseerden hun aanpak op nieuwe musicologische inzichten over de manier waarop mensen met muziek omgaan en daarbij technologie benutten. IPEM ontwikkelt het muziekinstrument in samenwerking met de afdeling Neus, Keel, en Oorheelkunde van het Universitair Ziekenhuis te Gent en met Cochlear, een fabrikant van hoorimplantaten met onderzoekslabo’s in Mechelen.

Het SWIFT Fonds, beheerd door de Koning Boudewijnstichting, werd in 1997 door SWIFT opgericht met als doel een prijs van 50.000 euro uit te reiken aan een project van hoge kwaliteit – Belgisch of Nederlands – dat dankzij een vernieuwend gebruik van technologie mensen dichter bij elkaar brengt. Het Fonds doet een nieuwe projectoproep in juni 2011. www.kbs-frb.be

SWIFT is een coöperatieve die eigendom is van de sector zelf en die een eigen communicatieplatform, producten en diensten aanbiedt aan meer dan 9.000 bankinstellingen, beleggingsbeheerders en bedrijven in 209 landen.  www.swift.com

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen