Zorgwensen maken duidelijk hoe Nederlanders denken over de zorg in Nederland

Array

Nationale Zorgbarometer bundelt de eerste zorgwensen
Sinds de introductie van de Nationale Zorgbarometer – een initiatief van Zorgverzekeraar VGZ – heeft een flink aantal mensen hun zorgwens achtergelaten. Door hun zorgwens achter te laten, maken mensen duidelijk hoe zij denken over de zorg in Nederland. Een aantal onderwerpen komt uit de eerste resultaten naar voren. Mensen vinden het belangrijk dat er wordt gekeken naar de mens achter de patient en dat ze het gevoel hebben serieus te worden genomen. Daarnaast moeten bezuinigingen niet ten koste gaan van de zorg. Opvallend zijn de tegenstellingen in de wijze waarop de zorg gefinancierd moet worden. Waar de één een collectief zorgstelsel wil, wil de ander alleen betalen voor de zorg waar ze gebruik van maken. Vandaag publiceert de Nationale Zorgbarometer de eerste resultaten.

De mens achter de patient

Uit de zorgwensen blijkt dat veel mensen zich zorgen maken over de tijd en aandacht voor de patient die beschikbaar is in de zorg. Het gaat hier niet alleen om persoonlijke aandacht en individuele behoeften, maar ook om problemen en vragen waar de patient tegenaan loopt tijdens de diagnose of behandeling. Met name de zorg voor ouderen en gehandicapten baart zorgen en roept vraagtekens op. Ook is er veel behoefte aan betere afstemming in de zorg die door verschillende specialisten wordt gegeven. Verder vinden mensen het belangrijk dat ze serieus worden genomen en zich beter op hun gemak voelen bij de arts. Duidelijke uitleg en ruimte krijgen van de arts om vragen te stellen, dragen hier aan bij.

Bezuinigingen en bureaucratie
Verschillende mensen uiten de wens dat de bezuinigingen zich niet richten op de werkvloer, maar vooral moet plaatsvinden in de hogere lagen van de zorgorganisaties. Door het aantal managers te verminderen of hun salarissen te matigen, wordt voorkomen dat de bezuinigingen ten koste gaan van de zorg. Er is juist meer behoefte aan handen aan het bed en meer waardering voor de medewerkers  van de verpleging en verzorging. Verder blijkt uit de reacties dat het vele papierwerk ten koste gaat van de tijd voor de patient maar ook het werkplezier en de motivatie van de zorgverleners.

Financiering van de zorg

Wat duidelijk in de zorgwensen naar voren komt, is het gevoel dat het nieuwe zorgstelsel nadelige financiele gevolgen heeft. Hogere zorgkosten en premies, verhogen van het eigen risico en het invoeren van een eigen bijdrage worden genoemd. Opvallend is dat aan de ene kant de wensen gericht zijn op het betaalbaar maken van de zorg voor iedereen, inclusief chronisch zieken, ouderen en mensen met een laag inkomen. Bijvoorbeeld door een collectief systeem of hogere premies voor hogere inkomens. Maar aan de andere kant is er de wens om het verzekeringspakket af te stemmen op de individuele situatie, zodat je alleen betaalt voor wat je afneemt. Over het algemeen heeft iedereen het dus goed met elkaar voor maar als het erop aankomt, is de eigen portemonnee toch ook niet onbelangrijk.

Jeanette Horlings-Koetje, directeur Zorginkoop en Contractmanagement bij VGZ: “Deze eerste analyse van de zorgwensen geeft nieuwe inzichten en voor ons zeer waardevolle informatie. Om de zorg in Nederland daadwerkelijk te kunnen verbeteren, moet je weten wat er speelt onder de mensen. Met behulp van deze zorgwensen krijgen wij een duidelijker beeld van wat mensen willen. Vanaf nu kunnen bezoekers aan de website hun waardering geven aan zorgwensen. Wij gaan nu kijken welke zorgwensen het beste gewaardeerd worden en ook daadwerkelijk kunnen bijdragen aan het verbeteren van de zorg in Nederland. Zorgwensen achterlaten op de Nationale Zorgbarometer blijft mogelijk. Doe dat vooral. De zorgwensen helpen ons om in onze contacten met de diverse partijen de juiste voorwaarden te scheppen voor goede en prettige zorg.”

Opvallende uitspraken

Opvallende quotes die uit de zorgwensen naar voren komen, zijn:
-    “Een betere samenwerking tussen medische instanties en doktoren, zodat je niet iedere keer je verhaal opnieuw hoeft te doen.”
-    “Ik voel me tegenwoordig meer administratief medewerkster dan verzorgende! Alles moet verantwoord worden en honderden formulieren ingevuld. Ouderen hebben recht op zorg en aandacht, maar dit komt nu op de tweede plaats!”
-    “Chronisch zieken worden gedreven tot armoede, omdat zij naast de algemene bezuinigingen te maken krijgen met een hoog eigen risico, geen vergoedingen voor medicijnen en hoge eigen bijdragen in allerlei vormen van zorg. Je wordt al ‘gestraft’ omdat je chronisch ziek bent en dubbel gestraft omdat je (en zeker als er maar een inkomen is) er financieel heel erg op achteruit gaat. Ik voel me door alle politici enz. in de kou gezet en in de steek gelaten.”

De Nationale Zorgbarometer
De Nationale Zorgbarometer is een initiatief van Zorgverzekeraar VGZ en laat zien hoe Nederlanders denken over de zorg in Nederland. De Nationale Zorgbarometer meet het oordeel van de Nederlanders over de zorg en zorgverleners op basis van een aantal vaste thema’s. Ieder kwartaal brengt de Nationale Zorgbarometer een themaonderzoek naar buiten. Daarnaast worden actuele vraagstukken aan de respondenten voorgelegd. Iedere Nederlander kan bovendien zijn of haar zorgwensen uiten en bijdragen aan de barometer op www.nationalezorgbarometer.nl. Dit kan het hele jaar door. VGZ gebruikt deze zorgwensen om te kijken hoe ze de zorg in Nederland kan verbeteren.

Recente artikelen