AMC zoekt kinderen voor onderzoek naar hielpijn

Array

Academisch Medisch Centrum Universiteit van Amsterdam
Hielpijn bij kinderen is een veel voorkomende klacht, vooral bij intensief sportende kinderen. De pijn verdwijnt spontaan bij het ouder worden, maar kan kinderen tussen de 8 en 16 jaar veel last geven. De afdeling Kinderorthopedie van het AMC zoekt kinderen met hielpijn voor een onderzoek naar de snelste en beste methode om de klacht te verhelpen.

`Er zijn drie behandelingen mogelijk’, zegt onderzoeker Jan Joost Wiegerinck van de afdeling Orthopedie. `Rust, oefentherapie of zooltjes in de schoen, eventueel aangevuld met pijnmedicatie. We weten eigenlijk
niet wat het beste resultaat geeft, vandaar de studie.’

Hielpijn ontstaat door de snelle groei, waarbij de achillespees als het ware aan het hielbeen trekt. Tijdens de groei is het hielbeen nog niet uitgehard en kunnen er onregelmatigheden ontstaan die (ernstige) pijnklachten geven. Wiegerinck schat dat bijna een op de tien kinderen er last van heeft. Als het bot is volgroeid, verdwijnen de klachten.

Het AMC wil ruim honderd kinderen tussen de 8 en 16 jaar met hielpijn onderzoeken en behandelen. De kinderen moeten een verwijsbrief van de huisarts halen en worden dan in het AMC onderzocht. Ze krijgen dan een behandeling toegewezen. De kinderen moeten daarna drie keer terugkomen om te kijken hoe de behandeling heeft uitgepakt, onder meer door te meten hoe ernstig de pijn is.

Voor inlichtingen over de studie [email protected]

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen