Vijf smoezen om maar niet te hoeven sporten

Array

GGD Zuid-Holland Zuid
Alle goede voornemens ten spijt verzinnen veel mensen in januari alweer allerhande smoezen om toch maar niet te gaan sporten. Het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen (NISB) levert de tegenargumenten om toch maar wel van die bank af te komen.

1. Ik heb altijd al een hekel gehad aan sport
Vervang sport door bewegen en het klinkt al heel anders. Misschien doet sport ook wel te zeer denken aan die strenge gymlessen van vroeger. Daarom promoot het NISB (in ieder geval) dertig minuten bewegen per dag. Regelmatig een flink stuk wandelen is ook goed en misschien net dat opstapje naar een intensievere sport. Kortom: zoek een manier van bewegen die bij u past.

2. Ik start vol goede moed maar houd het nooit vol
Zoek een beweegmaatje: samen houd je het beter vol. Je kunt iemand in de buurt vragen of een sportmaatje vinden via www.beweegmaatjezhz.nl. Loop niet te hard van stapel, dan liggen blessures op de loer en gaat de goede moed snel verloren. Bouw een training rustig op, werk met kleine stappen naar een groter doel over een half jaar of jaar.

3. Ik stop maar weer, want ik val toch niet af
Verwacht niet dat de kilos er meteen afvliegen. Een strak lichaam krijgt u niet van twee keer joggen. De eerste zichtbare veranderingen treden pas op na twaalf weken geregeld sporten. Geniet intussen van al de andere voordelen. Door te bewegen wordt u gezonder, aantrekkelijker en beter gehumeurd.

4. Sport doet pijn
Laat u niet ontmoedigen door een beetje spierpijn of vermoeidheid in het begin. Het lichaam moet weer wennen aan extra beweging. Zorg daarom voor een geleidelijke opbouw: streef niet naar honderd push ups binnen een week, maar neem er maanden of desnoods jaren de tijd voor. Een goede warming-up en cooling-down kan een hoop ellende voorkomen.

5. Ik voel me zo futloos, het werk en de kinderen slokken al mijn energie op
Juist dan: gaan! Want dé remedie tegen een futloos gevoel is actie. Mensen die meer bewegen hebben minder kans op depressies. Al tijdens het sporten maakt vermoeidheid plaats voor nieuwe energie. Probeer bewegen ook in te passen in uw dagelijks leven: breng de kinderen met de fiets naar school en ga lunchwandelen. Ook kleine beetjes helpen.

Kijk ook eens op www.voorkomovergewichtzhz.nl

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen