Kleinschalig wonen voor mensen met dementie

Array

Bewoners zijn in een kleinschalige woonomgeving wat beter af, maar traditionele verpleeghuizen presteren op veel dingen op hetzelfde niveau. Mantelzorgers knappen op na opname van hun familielid in welk type verpleeghuiszorg dan ook. Hun psychische gezondheid blijft wel zorgwekkend. Werken in een kleinschalige woonvorm heeft positieve effecten op het welzijn van verzorgenden, omdat zij daar lagere werkeisen, meer autonomie en meer sociale steun ervaren. Dit zijn de uitkomsten uit het promotieonderzoek van Selma te Boekhorst. Misschien moet toekomstige verpleeghuiszorg voor mensen met dementie bestaan uit het beste dat zowel kleinschalig wonen als traditionele verpleeghuizen te bieden hebben.

Kleinschalig wonen is een vorm van verpleeghuiszorg voor mensen met dementie. In een kleinschalige woonvorm leeft een kleine groep bewoners met elkaar samen in een huiselijke omgeving, waarin zij een zo normaal mogelijk dagelijks leven leiden. Te Boekhorst onderzocht zowel het concept van kleinschalig wonen als het effect op bewoners, mantelzorgers en verzorgenden. Een uitgebreide omschrijving van kleinschalig wonen kwam tot stand met behulp van de Concept Mapping methode. Hieruit bleek dat kleinschalig wonen niet zozeer bepaald wordt door de fysieke omgeving, maar door de manier waarop de zorg rondom de bewoners georganiseerd wordt. Te Boekhorst toetste deze definitie vervolgens aan de dagelijkse praktijk. Daaruit bleek dat kleinschalige woonvormen de idealen van kleinschalig wonen redelijk goed toepassen. Om de kern van het concept te behouden moeten zij bewoners wel een permanent thuis bieden met alleen vertrouwende gezichten om voor hen te zorgen. Te Boekhorst vergeleek kleinschalige woonvormen met moderne, maar traditionele verpleeghuizen.

Startdatum: 21-01-2011
Tijd: 13.45
Locatie: Aula
Titel: Group living homes for older people with dementia. Concept and effects
Spreker: S. te Boekhorst
Promotor: prof.dr. J.A. Eefsting prof.dr. A.M. Pot
Onderdeel: VU medisch centrum
Wetenschapsgebied: Medisch
Evenementtype: Promotie

Bron: Vrije Universiteit Amsterdam

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen