Hou kennis vast op informele wijze

Array
De netwerkborrel na een congres of bijeenkomst is een waardevolle kennisbron. Het is de moderne versie van het delen van cowboy-verhalen rond het kampvuur. Wie goed luistert kan waardevolle inzichten verkrijgen en ideeen en kennis opdoen. Je hoeft dus niet eens direct onderdeel van de conversatie te zijn om hiervan te profiteren. Bij de hapjestafel staan is soms al genoeg om informeel te leren.

Wat zou het mooi zijn als iets van die informele kennisdeling gekopieerd kan worden binnen een organisatie. Het zou bijdragen aan kennisoverdracht en –behoud. Kennisoverdracht voorkomt dat steeds opnieuw het wiel moet worden uitgevonden.

Volgens onderzoek zijn maar weinig organisaties bezig met het overdragen van kennis binnen de organisatie. En juist nu er steeds meer babyboomers met pensioen gaan, is het belangrijk dat kennis vastgehouden wordt. De leercultuur moet dus bevorderd worden en dat hoeft niet duur of ingewikkeld te zijn. Het is zelfs beter als organisaties simpel beginnen, zonder (grote) investeringen. Het overdragen van kennis door bijvoorbeeld storytelling is een goedkoop, laagdrempelig alternatief. Organiseer een rondetafel-storytelling-bijeenkomst om te vertellen hoe dingen binnen de organisatie worden gedaan, hoe het beslissingsproces tot stand is gekomen en wat de geleerde lessen zijn.

Tot slot nog vier aanbevelingen om (formele) kennisdeling op gang te brengen:

  • Support van directie en topmanagement: zij moeten de voortrekkers zijn en voldoende resources vrijmaken om kennis te delen.
  • Wijs een voortrekker aan: grote organisaties kunnen zelfs denken aan een Chief Knowledge Officer. De voortrekker organiseert kennisdelingsactiviteiten, brengt de juiste personen bij elkaar en overziet de kennisbehoefte.
  • Bepaal kennisbehoefte: organisaties moeten bepalen wat kritische kennis is, wie daarover beschikt en hoe deze kennis gedeeld en vastgehouden kan worden. Talentmanagement zou daaraan gekoppeld kunnen worden.
  • Begin klein – maar start: initiatieven om kennis te delen moeten flexibel en dynamisch zijn. Organisaties moeten met wat pilots, bijvoorbeeld binnen aan paar teams, beginnen. Of dat nu ‘communities of practice’ zijn of het gebruik van systemen om kennis vast te leggen, dat maakt niet uit. Begin er in ieder geval mee.
  • Bron: P&Oactueel
  • Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

    Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

    Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

    Recente artikelen