Dutch Imaging Hub versnelt ontwikkeling geneesmiddelen
ArraySamenwerking UMC’s Amsterdam-Groningen-Nijmegen
VUmc Amsterdam, UMC Groningen en UMC St Radboud in Nijmegen hebben een strategische alliantie opgericht: de Dutch Imaging Hub. Zij gaan intensief samenwerken op het gebied van onderzoek naar geneesmiddelen met de nieuwste moleculaire imaging-technieken. Hierdoor komen naar verwachting nieuwe medicijnen en behandelingen eerder op de markt. Ook de farmaceutische industrie onderkent dit. Op 13 december sloot de Dutch Imaging Hub al een eerste samenwerkingscontract met farmacieconcern Roche.
Effectief en efficient
Nederland is koploper in translationeel onderzoek: fundamentele kennis uit het laboratorium doorontwikkelen naar klinisch gevalideerde geneesmiddelen. Moleculaire Imaging kan dergelijk onderzoek versnellen, doordat het de werking van geneesmiddelen in het lichaam zichtbaar maakt. De afdelingen Medische Oncologie en Nucleaire Geneeskunde van de drie UMC’s gaan hun expertise op dit gebied nu bundelen in het kennisnetwerk de Dutch Imaging Hub. Door deze samenwerking worden de verschillende fases in de translationele onderzoeksketen effectiever en efficienter doorlopen.
Samenwerking
Deze ontwikkeling is aantrekkelijk voor de farmaceutische industrie. De Dutch Imaging Hub staat open voor samenwerking met grote en kleine marktpartijen. Het Zwitserse Roche is het eerste grote farmaceutische bedrijf dat z’n imaging-gerelateerd onderzoek aan de Dutch Imaging Hub gaat uitbesteden.
Ook op andere terreinen dan de oncologie voorzien de deelnemers aan de Dutch Imaging Hub mogelijkheden. Voor de UMC’s is de samenwerking wetenschappelijk interessant om hun kennis op het gebied van medische oncologie en nucleaire geneeskunde verder te ontwikkelen. Ook geeft samenwerking met de farmaceutische industrie een financiele stimulans aan hun wetenschappelijke ontwikkelingen.
Valorisatie
Voor de UMC’s zijn de activiteiten van de Dutch Imaging Hub een goed voorbeeld van valorisatie: kennis ontwikkelen, maatschappelijk aanwenden en bedrijvigheid creeren. De betrokken afdelingen worden in de contacten met de industrie ondersteund door hun TTO-afdelingen (technology transfer offices).