Oude en nieuwe herinneringen ophalen bij Alzheimerpatiënten

Array

Het opslaan, vasthouden en herinneren van unieke gebeurtenissen uit ons leven neemt geleidelijk af wanneer we ouder worden. Bij de ziekte van Alzheimer is deze afname zó groot, dat het ons dagelijks leven desastreus beïnvloedt.

Wat verandert er in de hersens tijdens veroudering en de ziekte van Alzheimer? Om dit in beeld te krijgen, heeft promovendus Olga Meulenbroek de hersenactiviteit gemeten bij Alzheimerpatienten bij het uitvoeren van geheugentaken. Hieruit blijkt dat er veel compensatie plaatsvindt in de hersens van deze patienten. Het komt ook voor dat er verhoogde activiteit is in bepaalde hersengebieden.
Een bijzonder resultaat is dat de hersenactiviteit verschillend is bij het ophalen van oude en nieuwe herinneringen. Het blijkt dat vroeg in het ziekteproces bij Alzheimerpatienten activiteit in bepaalde gebieden hoger wordt tijdens het ophalen van oude herinneringen. Dit is gerelateerd aan het krimpen van de hippocampus (een belangrijk geheugengebied). Als deze patienten nieuwe herinneringen ophalen, dan is deze verhoogde activiteit niet aanwezig.
Dit wijst op een probleem tijdens het opslaan van herinneringen bij de ziekte van Alzheimer. Bij nieuwe herinneringen is er waarschijnlijk geen compensatie mogelijk, doordat hersengebieden minder goed met elkaar communiceren. Het onderzoek van Meulenbroek geeft aanknopingspunten om de vroege diagnostiek van Alzheimer te verbeteren en om nieuwe hulpmiddelen in de behandeling te ontwerpen.
Biografie
Olga Meulenbroek (Nieuwegein, 1981) studeerde biologie in Nijmegen. Bovenstaand onderzoek verrichtte ze binnen het onderzoeksinstituut Donders Centre for Cognitive Neuroscience van het UMC St Radboud. Ze is postdoc bij de afdeling Geriatrie en coördinator van het Alzheimer Centrum Nijmegen.

Datum: maandag 20 december 2010
Tijd: 13:30
Locatie: Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2
Faculteit der Medische Wetenschappen
Promovendus: mevrouw drs. O.V. Meulenbroek
Promotors: De heer prof. dr. G.S.E. Fernández, de heer prof. dr. M.G.M. Olde Rikkert, de heer prof. dr. R.P.C. Kessels
Copromotors: De heer dr. M.J.P. Rijpkema
Titel promotie: Neural correlates of episodic memory in healthy aging and Alzheimer’s disease

Bron: RU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen