Aftakeling kan grond zijn voor euthanasie

Array

KNMG conceptstandpunt over zelfgekozen levenseinde
Een medische grondslag is een vereiste voor euthanasie. Maar dat is niet hetzelfde als een medisch classificeerbare aandoening. Het conceptstandpunt van de KNMG over het zelfgekozen levenseinde maakt dit duidelijk.

Een verzoek om euthanasie is één van de meest indringende en belastende vragen die een patient kan stellen. Dat geldt nog meer als de patient niet lijdt aan een terminale ziekte. Maar deze patient kan onder omstandigheden wel binnen de kaders van de euthanasiewet vallen, schrijft Eric van Wijlick, beleidsadviseur KNMG, afgelopen week in Medisch Contact.

Hij licht hiermee een nieuw conceptstandpunt van de KNMG toe. Vaak lijden ouderen aan een combinatie van medische en niet-medische problemen die zorgen voor een aftakeling. Het gaat dan om een opeenhoping van ouderdomskwalen waarbij de afzonderlijke kwalen niet levensbedreigend of fataal zijn. Als deze patienten hun lijden als ondraaglijk en uitzichtloos beschouwen en een serieuze doodswens hebben, kan de euthanasiewet voor hen ruimte bieden. Daarmee is de invulling van het begrip lijden breder dan de meeste artsen tot op heden denken.

Medische grondslag
Een medisch classificeerbare aandoening is voor euthanasie dus geen vereiste, wel een medische grondslag, dus een combinatie van niet of slecht classificeerbare condities. Diverse oordelen van de regionale toetsingscommissies euthanasie bevestigen dit. Maar wat nu als iemand een doodswens heeft omdat hij zijn leven voltooid acht en waardig wil sterven, maar voor deze doodswens geen medische grondslag bestaat? Niet al het lijden behoort tot het medisch domein, aldus de KNMG. Lijden zonder medische grondslag (bijvoorbeeld ‘Ik ben 99 jaar en ik wil geen 100 jaar worden’) valt buiten het domein van de geneeskunde en daarmee buiten de euthanasiewet. In het concept standpunt ‘De rol van de arts bij het zelfgekozen levenseinde’ geeft de KNMG hiervan een uiteenzetting.

Geef uw mening

De KNMG consulteert de medische beroepsgroep over het conceptstandpunt. U kunt zo duidelijk maken wat voor u aanvaardbaar is en waar het voor de beroepsgroep ophoudt als het gaat om euthanasie, hulp bij zelfdoding en een zelfgekozen levenseinde. Laat weten hoe u uw rol als arts inzake het zelfgekozen levenseinde ziet en geef uw mening. U kunt ook deelnemen aan het debat over de rol van de arts over het zelfgekozen levenseinde tijdens de Algemene Vergadering van de KNMG op 14 december 2010.

Test hier uw kennis en geef uw mening

Bron: KNMG

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen