Aantal aanbieders GGZ moet kostprijsgegevens leveren
ArrayMeer gegevens nodig voor nieuwe DBC-tarieven GGZ
De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) gaat een selectie aanbieders in de GGZ verplichten om mee te doen aan een kostprijsonderzoek. De NZa heeft dit besluit genomen op verzoek van DBC-Onderhoud en de branchepartijen. Voor de vrijgevestigde psychiaters en psychiatrische universiteitsklinieken is het aantal vrijwillige aanleveringen te laag om voldoende kostprijsgegevens te verkrijgen voor het berekenen van een DBC-tarief. Met een verplichte aanlevering voor 23 aanbieders verwacht DBC-Onderhoud een zorgvuldig onderbouwde en representatieve release van de productstructuur DBC GGZ te kunnen opstellen.
Op dit moment levert de GGZ op vrijwillige basis kostprijsgegevens aan DBC-Onderhoud voor het ontwikkelen van de productstructuur en de DBC-tarieven. Tot nu toe zijn die gegevens niet voldoende voor de NZa om nieuwe DBC-tarieven vast te kunnen stellen. De vrijgevestigde psychiaters en psychiatrische universiteitsklinieken zijn nog onvoldoende vertegenwoordigd voor de NZa om nieuwe DBC-tarieven vast te kunnen stellen. Hoewel er na een oproep zich extra zorgaanbieders hebben gemeld om kostprijsgegevens voor het tarief 2012 aan te leveren, is dit nog niet voldoende om de volgende release (RG04) goed te keuren. Daarom heeft de NZa nu besloten om een groep zorgaanbieders, geselecteerd met een aselecte steekproef, te verplichten om kostprijsgegevens aan te leveren.
Voor de andere groepen zorgaanbieders in de GGZ is al voldoende kosteninformatie beschikbaar. Instellingen, vrijgevestigde psychologen en psychotherapeuten en psychiatrische afdelingen van algemene ziekenhuizen zijn voldoende vertegenwoordigd. Met dit besluit van de NZa worden 23 aanbieders extra aangeschreven: 3 psychiatrische universiteitsklinieken en 20 vrijgevestigde psychiaters.
Bron: NZa