Aantal aanbieders GGZ moet kostprijsgegevens leveren

Array

Meer gegevens nodig voor nieuwe DBC-tarieven GGZ
De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) gaat een selectie aanbieders in de GGZ verplichten om mee te doen aan een kostprijsonderzoek. De NZa heeft dit besluit genomen op verzoek van DBC-Onderhoud en de branchepartijen. Voor de vrijgevestigde psychiaters en psychiatrische universiteitsklinieken is het aantal vrijwillige aanleveringen te laag om voldoende kostprijsgegevens te verkrijgen voor het berekenen van een DBC-tarief. Met een verplichte aanlevering voor 23 aanbieders verwacht DBC-Onderhoud een zorgvuldig onderbouwde en representatieve release van de productstructuur DBC GGZ te kunnen opstellen.

Op dit moment levert de GGZ op vrijwillige basis kostprijsgegevens aan DBC-Onderhoud voor het ontwikkelen van de productstructuur en de DBC-tarieven. Tot nu toe zijn die gegevens niet voldoende voor de NZa om nieuwe DBC-tarieven vast te kunnen stellen. De vrijgevestigde psychiaters en psychiatrische universiteitsklinieken zijn nog onvoldoende vertegenwoordigd voor de NZa om nieuwe DBC-tarieven vast te kunnen stellen. Hoewel er na een oproep zich extra zorgaanbieders hebben gemeld om kostprijsgegevens voor het tarief 2012 aan te leveren, is dit nog niet voldoende om de volgende release (RG04) goed te keuren. Daarom heeft de NZa nu besloten om een groep zorgaanbieders, geselecteerd met een aselecte steekproef, te verplichten om kostprijsgegevens aan te leveren.

Voor de andere groepen zorgaanbieders in de GGZ is al voldoende kosteninformatie beschikbaar. Instellingen, vrijgevestigde psychologen en psychotherapeuten en psychiatrische afdelingen van algemene ziekenhuizen zijn voldoende vertegenwoordigd. Met dit besluit van de NZa worden 23 aanbieders extra aangeschreven: 3 psychiatrische universiteitsklinieken en 20 vrijgevestigde psychiaters.

Bron: NZa

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen