NKI-AVL helpt borstkankerpatiënten weer aan het werk
ArrayHet Nederlands Kanker Instituut -Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (NKI-AVL) biedt patienten met borstkanker ondersteuning om na, of in sommige gevallen tijdens, hun behandeling hun werk te hervatten. Vanwege de eerste positieve ervaringen is de polikliniek Werk en Borstkanker nu ook toegankelijk voor borstkankerpatienten van buiten het NKI-AVL.
Zo’n honderd vrouwen hebben inmiddels gebruik gemaakt van deze polikliniek. Meer dan de helft van de patienten had al een eigen bedrijfsarts, maar veel patienten waren daar niet tevreden over. Vaak werd aangegeven dat de bedrijfsartsen te zeer gefocust waren op snelle werkhervatting en relatief weinig wisten van kanker en werk. Veel patienten hadden behoefte aan een wat meer gespecialiseerde vorm van begeleiding. De meerderheid van de patienten had behoefte aan een oplossing waarbij door aanpassingen van werkinhoud en werktijden meer dan 65 procent kon worden gewerkt. Het zoeken naar een oplossing lukte vaak binnen de eerste twee ziektejaren. Slechts een klein deel van de patienten moest een (gedeeltelijke) WIA-uitkering aanvragen.
Uit onderzoek is gebleken dat veel mensen die worden behandeld voor (borst)kanker tegen problemen op het werk aanlopen als zij blijven werken tijdens de behandeling of als zij weer beginnen met werken na de behandeling. Klachten die kunnen ontstaan door de ziekte en behandeling, zoals vermoeidheid, concentratieproblemen en gevoelens van angst kunnen de terugkeer naar het werk bemoeilijken. Wanneer er in de begeleiding meer aandacht wordt besteed aan deze klachten en de directe gevolgen daarvan voor het werk, kan dit leiden tot een prettiger en snellere terugkeer naar werk.
Op de polikliniek Werk en Borstkanker kunnen patienten met borstkanker een afspraak maken met een onafhankelijke bedrijfsartsconsulent die is gespecialiseerd in het helpen oplossen van problemen rondom de werkhervatting bij de ziekte (borst)kanker. Nieuw is dat nu ook patienten met borstkanker van buiten het NKI-AVL, dankzij een subsidie van Pink Ribbon, in ieder geval tot 1 november 2011 van deze extra service van de polikliniek gebruik kunnen maken.
U kunt een afspraak maken voor zowel een telefonisch of voor een face to face consult. Daarnaast bestaat nu ook de mogelijkheid om via de e-mail korte vragen te stellen. Voor het maken van een afspraak kunt u bellen met telefoonnummer 020 – 512 2650 of een e-mail sturen naar [email protected].
De ontwikkeling van deze polikliniek is een onderdeel van het project Werk en Borstkanker dat wordt gerealiseerd met financiele ondersteuning van Pink Ribbon.