Revalidatiecentra: bruisende centra van zorginnovatie

Array

Een op het lichaam gedragen pomp met medicatie tegen spasmen; een computer gestuurde looptraining in een parachute-tuigje; een piratenprogramma voor kinderen met een beperkte handfunctie; een conditietraining voor patienten met een dwarslaesie; pijnrevalidatie; vroege CVA revalidatie: dit zijn alle bruisende, veel belovende zorginnovaties binnen de revalidatiesector. Deze sector bestaat uit 24 revalidatiecentra met in totaal 69.000 revalidanten, waarvan de meeste poliklinische patienten zijn.

In 2008 stegen de kosten sneller dan het aantal revalidanten: voor het eerst in dat jaar ging de doelmatigheid achteruit. Wel bleef de trend aanwezig dat de revalidatiebehandelingen korter duren en intensiever worden.

Al deze informatie kwam aan de orde in mijn lezing op een studiedag van Revalidatie Nederland, die plaats vond op 22 november in de vergaderzaal van de Eerste Kamer. Ik heb gepleit voor financiele ruimte voor innovaties in de revalidatiezorg. Dat deed ik in navolging van het rapport ‘Ruimte voor Ziekenhuisinnovaties’ dat ik aan het begin van dit jaar uitbracht aan de NVZ vereniging van ziekenhuizen. De Power Points bij mijn lezing treft  u aan op www.unitzorginnovatie.nl doorklikken op publicaties en zoeken bij lezingen.  Het rapport ´Ruimte voor ziekenhuisinnovaties’ treft u daar over enkele dagen aan.

Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen