6 op de 10 kathetergebruikers vindt discretie het meest belangrijk

Array

Introductie : 50 procent kleiner, 100 procent discreter
introduceert de SpeediCath Compact Man (SCCM), een compacte katheter voor zelfkatheterisatie voor mannen. In verpakte vorm is de SpeediCath Compact Man de helft kleiner dan de bestaande katheters voor intermitterende blaaskatheterisatie. Dit maakt het makkelijk de katheter mee te nemen en verhoogt de discretie. De SCCM is uitschuifbaar en meet in de verpakking slechts 19 cm. De innovatieve katheter is ten aanzien van functionaliteit, hygiene en kwaliteit ten minste vergelijkbaar met de beste traditionele katheters met een gemiddelde lengte van 40 cm.

Uiterst geringe kans op pijn, infectie en beschadigingen

De SCCM van Coloplast is voorzien van een hydrofiele polymeer coating die bestaat uit polyvinylpyrrolidon. Zodra de coating in contact komt met water verandert deze in een glijmiddel waardoor de katheter makkelijk kan worden ingebracht in de urethra. Doordat het water al in de verpakking zit, is er geen sprake van wachttijd tot de coating is geactiveerd. Ook bij het terugtrekken ontstaat slechts minimale wrijving. De kans op pijn en beschadigingen van de urethra is ook uiterst gering doordat bij deze katheter, net als bij de andere SpeediCath katheters, de overgang tussen de katheterogen en de schacht is afgerond waardoor deze nauwelijks voelbaar is. De kans op urineweginfecties met deze nieuwe katheter is klein, mede doordat bij de SpeediCath Compact Man het deel dat wordt ingebracht niet met de handen hoeft te worden aangeraakt.

De SpeediCath Compact Man bevat geen pvc en weekmakers.

Sociaal isolement

De afgelopen jaren is het aantal mensen in Europa dat zich dagelijks moet katheteriseren toegenomen tot 92,5 miljoen in 2010. Naar schatting is dit aantal in 2012 opgelopen tot 95,2 miljoen. Er rust nog altijd een taboe op het zelfkatheteriseren van de blaas. Uit onderzoek* blijkt dat 61 procent het belangrijkste van een katheter vindt dat deze klein genoeg is om discreet mee te nemen. Ruim 30 procent vertelt nooit aan derden dat ze zichzelf katheteriseren. Eenzelfde percentage mannen voelt zich geremd in hun seksleven. Maar liefst één op de vijf mannen voelt zich minder geaccepteerd door de maatschappij, vrienden en zelfs naaste familie. Dit maakt dat deze groeiende groep mannen in een sociaal isolement kan raken. De compacte SpeediCath Compact Man voldoet volop in de behoefte aan discretie en gebruiksgemak.

Breed inzetbaar

De innovatieve SpeediCath Compact Man kan worden ingezet in veel situaties waarin (intermitterende) zelfkatheterisatie van de blaas is geïndiceerd. Dit kan zijn bij urineretentie als gevolg van (partiele) obstructie van de urethra, zoals bij benigne prostaathypertrofie, maar ook bij verminderde sfincterfunctie door ruggenmergletsel, zoals bij spina bifida, multipele sclerose, operatie of trauma.

Dr. Hans Slootman, revalidatiearts bij Heliomare;
“Het grote voordeel van deze compacte katheter is niet alleen het formaat van de verpakking, maar vooral ook dat het deel dat je moet vasthouden heel stevig en het deel dat in de plasbuis wordt ingebracht heel soepel is. De ergonomische vormgeving maakt dat de gebruiker voldoende grip heeft de katheter in te brengen zonder de coating aan te raken. Hierdoor is het veilig en hygiënisch in gebruik. Naast gemakkelijk en veilig vind ik het design ook erg aantrekkelijk. Je zou het bijna een gadget kunnen noemen, uniek voor een medisch product.”

De SpeediCath Compact Man is verkrijgbaar vanaf 1 januari 2011.

* Het onderzoek is uitgevoerd door Coloplast Continence Care in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland onder 1.450 eindgebruikers waaronder 239 zelfkatheteriserende mannen. Het betreft een van de omvangrijkste internationale onderzoeken onder eindgebruikers van continentieproducten.

Bron: Coloplast

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen