Onacceptabel om resultaten in bestrijding tuberculose, hiv/aids en malaria te laten liggen

Array

Voorgestelde wijzigingen OS-begroting leiden tot kapitaalvernietiging
Gisteren heeft staatssecretaris Knapen van Buitenlandse Zaken zijn wijzigingsvoorstellen voor de begroting Ontwikkelingssamenwerking aan de Kamer gestuurd. Eén van de kernpunten is het drastisch snijden in de Nederlandse inzet voor hiv/aids. KNCV Tuberculosefonds vindt dit onacceptabel. De Nederlandse overheidsinvesteringen van de afgelopen jaren op dit terrein gaan hiermee verloren. Peter Gondrie, Algemeen Directeur KNCV Tuberculosefonds: “Korten op het Global Fund to Fight AIDS, Tuberculosis and Malaria op het moment dat we de oogst nog binnen moeten brengen is echt onverantwoorde kapitaalvernietiging. Nu stoppen met de implementatie van werkzame aids-, tuberculose- en malariabestrijding doet de substantiele Nederlandse en internationale investeringen teniet, juist nu succes binnen handbereik ligt”.

Nederland heeft een naam hoog te houden: ons land is al jarenlang internationaal toonaangevend in de mondiale strijd tegen tuberculose, een ziekte die vaak gekoppeld is aan een hiv/aids infectie. Ook speelt Nederland, dankzij brede parlementaire en maatschappelijke steun, een voortrekkersrol in de strijd tegen hiv/aids, tuberculose en malaria. Dit gebeurt bijvoorbeeld door het doorbreken van taboes voor seksuele en reproductieve gezondheid en rechten. Nu resultaten binnen handbereik zijn, is het belangrijk dat het parlement breed achter deze leidende rol van Nederland blijft staan. Gondrie: ”Nederland moet het karwei afmaken, omdat we ongelooflijk snel impact zien bij de bestrijding van tuberculose, hiv/aids en malaria. Zelden zijn zo snel ontwikkelingshulpresultaten geboekt als in de aanpak van deze drie ziektes”.

Besparing toekomstige zorguitgaven
De strijd tegen tuberculose en de co-epidemie tuberculose/hiv-aids is ook van belang voor de Nederlandse volksgezondheid. Resistente vormen van tuberculose zijn in opmars. Er is recent een begin gemaakt om deze opmars een halt toe te roepen, maar op dit moment wordt nog slechts een fractie van de resistente patienten opgespoord en behandeld volgens internationale standaards. Beteugeling van deze epidemie, die bedreigend is voor de wereldwijde volksgezondheid, vergt de komende jaren een forse extra investering. Bestrijding van tuberculose aan de bron (dus in ontwikkelingslanden) verkleint het risico dat de moeilijk te behandelen resistente vormen van deze infectieziekte overslaan naar Nederland. Behalve veel persoonlijke ellende bespaart dit ook hoge toekomstige Nederlandse zorguitgaven.

KNCV Tuberculosefonds
KNCV Tuberculosefonds zet zich in voor het terugdringen van tuberculose en is mondiaal een voortrekker voor daadkrachtige en effectieve implementatie van tbc-bestrijding. KNCV Tuberculosefonds heeft dankzij haar mondiale activiteiten toegang tot gespecialiseerde internationale netwerken en de meest actuele kennis over tuberculose zoals deze ziekte zich wereldwijd ontwikkelt. Hierdoor blijft de meest geavanceerde expertise beschikbaar voor de bescherming van de volksgezondheid in Nederland, terwijl KNCV Tuberculosefonds tegelijkertijd bijdraagt aan de versterking van de internationale rol van Nederland als kennisland.

Recente artikelen