Onderzoek naar GHB-verslaafden

Array

Zeven klinieken voor verslavingszorg en de Radboud Universiteit Nijmegen gaan 350 patienten, die behandeld worden voor hun GHB-verslaving, in kaart brengen. Doel: meer te weten komen over de omstandigheden die aanleiding geven tot gebruik om zo eerder en beter te kunnen ingrijpen bij complicaties bij het stoppen met gebruik.

Populaire partydrug
GHB (gamma-hydroxyboterzuur) is een eenvoudig zelf te maken partydrug. Het is een populair roesmiddel onder jongeren en het is zeer verslavend. Stoppen is moeilijk en kan leiden tot ernstige complicaties. Sommige patienten belanden met een delirium op de intensive care.
Naar schatting gebruiken twintigduizend jongeren het middel, een vijfde van hen komt voor behandeling naar een verslavingskliniek. De eerste stap in de behandeling is het veilig kunnen stoppen als er sprake is van verslaving.

Aftrap
De klinieken voor verslavingszorg gaan elk vijftig, vooral jonge, patienten die in behandeling zijn in kaart brengen en volgen. Wat voor jongeren zijn dat? Wat voor lichamelijke reacties krijgen ze? Hoe worden ze behandeld? Is de behandeling van de klachten tijdens het stoppen veilig en doeltreffend?
De aftrap voor het onderzoek, dat wordt gesubsidieerd door het ministerie van VWS, wordt vandaag, 22 november gegeven tijdens een congres op de Radboud Universiteit Nijmegen. Eind 2011 zullen de eerste gegevens bekend worden en het project wordt afgerond eind 2012.

NISPA
Onderzoeksleider Cor de Jong over het belang van het onderzoek: ‘De laatste jaren zien we in de verslavingszorg steeds meer, vooral jonge mensen die grote problemen hebben als ze stoppen met het gebruik van GHB. We hebben een manier ontwikkeld om het stoppen veilig en doeltreffend te laten verlopen. Die willen we nu breder gaan invoeren in de Nederlandse verslavingszorg en dit proces willen we goed gaan volgen. Daar is dit project voor bedoeld.’

Deelnemende instellingen zijn: IrisZorg, Tactus, GGZ Noord en Midden Limburg, Novadic-Kentron, VNN, De Brijder en Centrum Maliebaan. Het project wordt uitgevoerd door het Nijmegen Institute for Scientist-Practitioners in Addiction (NISPA).

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen