Immuunreacties tegen therapeutische eiwitten

Array

Melody Sauerborn bestudeerde voor haar promotieonderzoek de reactie van het immuunsysteem op de zogenaamde humane recombinante therapeutische eiwitten. Humane recombinante therapeutische eiwitten, zoals insuline, zijn één van de grootste categorieen geneesmiddelen op de markt. Het geneesmiddel wordt genetisch gemodificeerd om op humaan eiwit te lijken zodat het immuunsysteem het niet als lichaamsvreemd herkend. Helaas worden deze geneesmiddelen bij bijna 80% van de patienten nog steeds als lichaamsvreemd geïdentificeerd, waardoor een ongunstige immuunrespons wordt veroorzaakt.

Sauerborn beschrijft in haar proefschrift een benadering om het immunologisch proces van deze ongunstig immuunrespons te kunnen interpreteren. Dit wordt gedaan door gebruik te maken van een muismodel die immuun tolerant is voor het te bestuderen humaan therapeutisch eiwit. Hierbij wordt het proces na toedienen van geaggregeerde humane recombinante therapeutische eiwitten geanalyseerd. Zoals al eerder is waargenomen toont deze studie aan dat aggregatie daadwerkelijk een ongunstige immuunresponse kan veroorzaken. Verder wordt ook bewezen dat de ongunstige immuunrespons tegen de therapeutische eiwitten verschilt met die tegen lichaamsvreemde antigenen zoals bacterien en virussen. Het onderzoek van Sauerborn draagt bij aan de ontwikkeling van veilige en betrouwbare geneesmiddelen.

06-12-2010, 14:30 uur , Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht.
Melody Sauerborn, Farmaceutische Wetenschappen
Proefschrift: Immunological aspects of antibody formation against recombinant human therapeutics
Promotor 1: Prof. dr. Huub Schellekens
Promotor 2: Prof. dr. Wim Jiskoot

Bron: UU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen