Inzet Mobiel Medisch Team bij kinderen onderzocht

Array

Bas Gerritse, anesthesioloog en voormalig MMT-arts bij de Acute Zorgregio Oost, promoveert op 12 november bij het UMC St Radboud op de inzet van het Mobiel Medisch team bij kinderen. In zijn proefschrift doet hij aanbevelingen die de medische zorg aan kinderen in nood buiten het ziekenhuis verder kunnen verbeteren. Aandachtspunten zijn onder meer inzetcriteria, scholing en het waarborgen van landelijke protocollen.

Gerritse onderzocht de inzet van het Nijmeegse Helikopter Mobiel Medisch Team (MMT) bij kinderen van 2001 tot 2008. In deze periode werd de Nijmeegse traumahelikopter 6749 maal opgeroepen. Bij 891 oproepen betrof het een incident met kinderen, 132 van hen overleden binnen 24 uur. De 891 oproepen vormen de basis voor het promotieonderzoek. Gerritse onderzocht onder meer hoe het kind in nood was geraakt, hoe de kwaliteit van de medische handelingen van het Mobiel Medisch Team en ambulancehulpverleners was en hoe het de kinderen is vergaan in de jaren erna. Hij was zelf bij een deel van deze kinderen betrokken als behandelend MMT-arts.

Inzetcriteria uitbreiden
Gerritse concludeert dat het Mobiel Medisch Team, waarvan de traumaheli onderdeel is, nog niet optimaal ingezet wordt bij een kind in nood. Hij concludeert dat de inzetcriteria uitgebreid moeten worden. Momenteel wordt het MMT vooral opgeroepen bij kinderen die betrokken zijn bij een ernstig ongeval en minder vaak bij kinderen die thuis ernstig ziek zijn. Denk bijvoorbeeld aan thuisbevallingen waarbij ernstige complicaties optreden of aan kinderen met een zware epileptische aanval. Juist kinderen die thuis ernstig ziek zijn, bleken een grotere kans op overlijden te hebben binnen 24 uur. Gerritse pleit daarom ook voor het oproepen van het Mobiel Medisch Team bij kinderen met een ernstige ziekte.

Meer dan bij volwassenen is het ziekteverloop van een kind in nood lastig te voorspellen. Het vraagt niet alleen scholing, maar vooral ook veel specifieke ervaring om signalen bij een kind te herkennen. MMT-artsen hebben veel ervaring in het herkennen van deze signalen en zijn daarnaast bevoegd tot het verrichten van gespecialiseerde handelingen die de overlevingskansen van deze kinderen aanzienlijk vergroten. Bijvoorbeeld het zekeren van de luchtweg, het stabiliseren van de bloedsomloop en maatregelen om de hersenen te beschermen. Ook het behandelen van ernstige acute pijn is een belangrijke taak.

Intuberen
Intuberen, het zekeren van de luchtwegen, is een zeer specifieke handeling. Deze handeling komt bij kinderen niet vaak buiten het ziekenhuis voor en vereist naast scholing veel ervaring. MMT-artsen zijn getraind in het intuberen van kinderen in kritieke situaties buiten het ziekenhuis. Zij verrichten deze handeling ook regelmatig in het ziekenhuis. Gerritse stelt dat het zekeren van de luchtwegen daarom voorbehouden moet worden aan een MMT-arts.

Bas Gerritse volgde 85 kinderen, waarbij het Mobiel Medisch Team ingezet is, gedurende enkele jaren en concludeerde dat een groot deel van hen een mindere kwaliteit van leven heeft dan ‘gezonde’ leeftijdsgenoten. Hij adviseert om deze kinderen beter te onderzoeken en te begeleiden. Het is namelijk mogelijk dat zij meer risico lopen om opnieuw in nood te komen. Daarnaast kunnen soms maatregelen getroffen worden om nieuwe incidenten te voorkomen. Hij beveelt aan om een landelijke database met gegevens over de inzet van het Mobiel Medisch Team bij kinderen te ontwikkelen. Deze database kan bijdragen aan verder medisch onderzoek en kwaliteitscontrole en kan de kwaliteit van de hulpverlening positief beïnvloeden.

Helikopter Mobiel Medisch Team
Het Helikopter Mobiel Medisch Team (H-MMT) is opgericht om medische zorg voor patienten in nood buiten het ziekenhuis te verbeteren. Al eerder is wetenschappelijk het nut aangetoond van de traumahelikopter, als toevoeging aan de ambulance hulpverlening. Bas Gerritse heeft voor het eerst in Nederland onderzoek gedaan naar kinderen voor wie het H-MMT opgeroepen werd.

Recente artikelen