Huisartsenpost geschikt voor telemonitoring buiten kantoortijd

Array

Er bestaan twee soorten telemonitoring. Bij de eerste gaat het om de veiligheid. Chronische patienten geven dagelijks één of meer keren per dag gegevens over hun gezondheidstoestand door aan een centrale helpdesk die zich bevindt bij een thuiszorgorganisatie, een gezondheidscentrum of een ziekenhuis. Zijn de overgeseinde gegevens ongunstig, dan belt een professional  naar de patient voor overleg. Ook kan een patient zelf tussentijds alarm slaan.

De tweede vorm betreft verpleegkundige telemonitoring. Patienten krijgen de vraag of ze hun medicatie op tijd en op de juiste wijze hebben ingenomen. Zij hebben dagelijks contact, eventueel via screen-to-screen, met een verpleegkundige die informeert naar hun welzijn en gezondheid en leefstijl. ‘s Avonds, ‘s nachts en in de weekeinden is het duur om telemonitoring in bedrijf te houden. Huisartsenposten zouden die taak goedkoop kunnen uitvoeren. Die hebben  al goede hardware en software voor internet en telefoon. Triagisten zijn ervaren om uit te vragen en snel ernstige klachten te selecteren. Er is snel een hulpaanbod te organiseren.

Bovenstaande was de verrassende uitkomst van een workshop die plaats vond tijdens het congres ‘Maatschappelijk rendement geïntegreerde eerste lijn – penny wise, pound wise’ op donderdag 4 november te Almere. Daaraan namen 200 leidinggevenden in de eerstelijn deel. Ondergetekende gaf de workshop van 11.30 tot 15.00 uur over het maken van een business case ten behoeve van een organisatorische zorginnovatie. Aan bod kwamen begrippen als terugverdientijd, (social) returns on investments en aanloopkosten. Telemonitoring was de casus waarmee de zestien deelnemers aan de workshop moesten werken. Op mijn vraag hoe de indirecte kosten te verlagen, kwam bovenstaande reactie over het onderbrengen bij een huisartsenpost. De Power Point Presentaties van het congres treft u aan op www.unitzorginnovatie.nl als u doorklikt op ‘gehouden congressen’.  Die van mijzelf over business cases volgt over enkele dagen.

Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen