Verpleegkundigen kunnen (nog steeds) niet rekenen

Array

Herhaling onderzoek Nursing naar rekenvaardigheid verpleegkundigen: 41 % scoort onvoldoende
In opdracht van verpleegkundig vakblad Nursing en E-nursing, platform voor online zorgcursussen, heeft onderzoeksbureau Duo Market Research het onderzoek uit 2007 naar de rekenvaardigheid van verpleegkundigen herhaald. Uit het onderzoek in 2010 blijkt dat 41 % van de respondenten een 5 of lager scoort, 2 procent minder dan in 2007. Slechts 8 % van de verpleegkundigen had nul fout.

Oplossingen/verdunningen en intraveneuze toedieningen
Verpleegkundigen moeten dagelijks medicatie controleren en toedienen. Denk aan het oplossen en verdunnen van medicatie, het instellen van de druppelsnelheid van een infuus en het berekenen van dosering op basis van gewicht. Verpleegkundigen dienen daarom over een goede rekenvaardigheid te beschikken. Een landelijke norm is er echter niet.
Slechts 8 % verpleegkundigen had alle vragen goed

Het onderzoek is hybride uitgevoerd: 300 respondenten werd tijdens een kort interview een aantal vragen gesteld, o.a. over hun zelfbeeld ten aanzien van hun rekenvaardigheid. Vervolgens werd hen verzocht online een samengestelde toets in te vullen. Die toets bevatte tien rekenopgaven die inzicht geven in rekenvaardigheid. Deze rekentoets werd door 162 respondenten gemaakt, een representatief aantal. Slechts 8 % (2007: 9%) van de verpleegkundigen beantwoordde alle vragen goed. Hierbij dient te worden opgemerkt dat de respondenten de opdrachten thuis, dus zonder tijdsdruk, hebben kunnen maken.

Fouten
Op de vraag of men wel eens fouten maakt bij het maken van oplossingen en verdunningen en het intraveneus toedienen van vloeistoffen en medicatie, geeft 18% (2007: 27%) van de respondenten toe wel eens een fout te hebben gemaakt. Volgens geen van hen (2007: 7%) had een gemaakte fout consequenties voor de patient. 59 % (2007: 55%) van de respondenten meent dat een collega wel eens een fout heeft gemaakt. Volgens 22% (2007: 17%) van hen had een gemaakte fout consequenties voor de patient.

Bijscholing rekenvaardigheid

64% (2007: 68%) geeft aan behoefte te hebben aan bijscholing op het gebied van verpleegkundig rekenen. 40% van de verpleegkundigen moet of verwacht de bijscholing zelf te moeten betalen, en 40% moet deze bijscholing in eigen tijd doen. Een minderheid (18%) van de verpleegkundigen heeft de afgelopen 2 jaar een bijscholing op het gebied van rekenvaardigheid gevolgd.

Structureel probleem
Marcellino Bogers, werkzaam bij Nursing-uitgever Elsevier Gezondheidszorg en initiatiefnemer van beide Nursing-onderzoeken: “De rekenvaardigheid van verpleegkundigen blijkt drie jaar later nog steeds beneden peil. Het is dus een structureel probleem dat schreeuwt om een landelijke norm, aanpak en monitoring. De patientveiligheid is namelijk in gevaar.”

Op het Nursing Event 2010 kunnen verpleegkundigen rekenen
Wellicht kan e-learning uitkomst bieden: 91% van de respondenten staat daar positief tegenover.
E-Nursing, platform voor online zorgcursussen, biedt alle Nursing-abonnees in 2011 een geaccrediteerde online rekencursus aan. Bezoekers aan het Nursing Event, het grootste vakevenement voor verpleegkundigen dat plaatsvindt op 9 en 10 december 2010 in de Reehorst in Ede, kunnen hun rekenvaardigheid alvast opfrissen in een workshop van E-Nursing.
In het vakblad Nursing dat op 5 november verschijnt, staat een artikel over het onderzoek.

Bron: Nursing

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen