Vernieuwd voedingsadvies voor mensen met diabetes

Array

Op 3 november plaatst de Nederlandse Diabetes Federatie de nieuwe Voedingsrichtlijn voor mensen met diabetes op haar site. Met nieuwe informatie over afvallen voor mensen met diabetes en mensen met een verhoogd risico op diabetes. Het advies is om minder geraffineerde koolhydraten te gebruiken, zuinig met zout te zijn en voldoende vitamine D in te nemen.

De nieuwe Voedingsrichtlijn is een herziening van de versie uit 2006. Hierin zijn alle nieuwe wetenschappelijke gegevens en inzichten verwerkt die sinds de vorige richtlijn uit 2006 bekend zijn geworden. Het Diabetes Fonds financierde het onderzoek. Directeur Bert Kuipers: “Zeker in deze tijd van internet met ontelbare en vaak tegenstrijdige adviezen over voeding en diabetes, is een op onderzoek gebaseerde richtlijn onontbeerlijk. De richtlijn is vooral voor professionals. We vertalen die nu naar een publieksversie. Die maken we samen met het Voedingscentrum en is in januari beschikbaar.”

Voeding belangrijk bij behandeling diabetes
Voeding is een belangrijk onderdeel van de behandeling van diabetes. Het kan de kans op gevolgen van diabetes flink verkleinen. Op de korte termijn bijvoorbeeld acute lage of hoge bloedsuiker, en op de lange termijn bijvoorbeeld hart- en vaatziekten of uitval van nieren. Veel adviezen uit de vorige richtlijn zijn ongeveer gelijk gebleven maar nu nog beter onderbouwd door het verschijnen van meer publicaties uit wetenschappelijk onderzoek. Dat geeft nog meer bevestiging en zekerheid.

Nieuwe onderdelen
Ook is de richtlijn veel uitgebreider dan de vorige versie. Nieuwe onderdelen zijn bijvoorbeeld adviezen over afvallen voor zowel mensen met diabetes als mensen met een verhoogd risico daarop. Ook is er meer duidelijkheid over koolhydraten, een terugkerend punt van twijfel en discussie in de afgelopen jaren. Zo wordt aangeraden om te matigen met geraffineerde koolhydraten. Dat zijn vooral zetmeelrijke voedingsmiddelen en met suiker gezoete dranken. Verder is er aandacht voor zoutbeperking en voor vitamine D, waar veel mensen met diabetes type 2 een gebrek aan hebben. Nieuw zijn ook de hoofdstukken ‘Diabetes en voeding bij niet-westerse allochtonen’ en ‘Diabetes en voeding bij kinderen’.

Samenwerking bij maken richtlijn
Het literatuuronderzoek dat de basis vormt voor deze richtlijn is gefinancierd door het Diabetes Fonds. Omdat het fonds staat voor oplossingen door wetenschappelijk onderzoek: fundamenteel maar ook praktisch, zoals onderzoek naar voeding. Het onderzoek is uitgevoerd door de Vrije Universiteit van Amsterdam, door ir. Coosje Dijkstra onder leiding van prof. dr. Jaap Seidell. In de werkgroep die de voedingsrichtlijn heeft geformuleerd zaten dietisten, een huisarts, kinderarts en een voedingskundige van het Voedingscentrum. In deze werkgroep waren ook mensen met diabetes vertegenwoordigd.

Recente artikelen