Zware roker heeft meer kans op dementie
ArrayUit Fins onderzoek blijkt dat mensen die op middelbare leeftijd gemiddeld per dag 2 pakjes, overeenkomend met circa 40 sigaretten, roken blijken meer dan 2 keer zoveel kans te hebben om 2 veelvoorkomende vormen van dementie te krijgen, namelijk Alzheimer en vasculaire dementie. De wetenschappers waarschuwen mensen van middelbare leeftijd die dagelijks veertig sigaretten roken. Deze zware rokers hebben niet alleen meer kans op Alzheimer, maar lopen ook meer risico op het krijgen van vasculaire dementie.
Amerikaanse wetenschappers analyseerden de gegevens van meer dan 21 000 rokende vrouwen en mannen van middelbare leeftijd.
Degenen die meer dan twee pakjes per dag rookten hadden maar liefst 157 procent meer kans op Alzheimer dan niet-rokers. Ook hadden ze een verhoogd risico (172 procent) op vasculaire dementie. Dit is na de ziekte van Alzheimer de meest voorkomende vorm van dementie. De bloedtoevoer naar de hersenen wordt verstoord, waardoor hersenweefsel beschadigd raakt en afsterft.
De mensen die deelnamen waren tussen de 50 en 60 jaar oud toen ze tussen 1978 en 1985 deelnamen aan het onderzoek. Van deze zware rokers kregen uiteindelijk 1.136 mensen de diagnose Alzheimer en 416 de diagnose vasculaire dementie.
Ex-rokers of mensen die minder dan een half pakje per dag roken leken geen verhoogd risico op Alzheimer of vasculaire dementie te hebben.
Er bestond al langer een vermoeden van een dergelijk verband, maar dit wordt nu voor het eerst bewezen. Over een langere periode werden de gegevens van 21.000 mensen geanalyseerd. Een deel van de onderzochte mensen rookte veel, een deel matig en een ander deel in het geheel niet.
Uit het onderzoek werd ook duidelijk dat mensen die op middelbare leeftijd waren gestopt met roken, 20 jaar later net zoveel kans hadden op dementie als mensen die nooit hadden gerookt.