Dementie kost wereldwijd 600 miljard dollar per jaar

Array

Mantelzorgers essentieel om zorg in Nederland betaalbaar te houden
De wereldwijde kosten van dementie bedragen 604 miljard dollar per jaar. Dit blijkt uit het World Alzheimer Report 2010. De Nederlandse kosten worden geschat op 10 miljard dollar oftewel 7½ miljard euro. Het rapport laat verder zien dat mantelzorg onmisbaar is om de dementiezorg betaalbaar te houden, zeker met het oog op een kostenstijging van 70% voor de komende 20 jaar die  het RIVM becijferde. Volgens Alzheimer’s Disease International (ADI) blijven de toekomstige maatschappelijke kosten alleen beheersbaar als er nu wordt ingezet op wetenschappelijk onderzoek en kosteneffectieve benaderingen in de zorg. Alzheimer Nederland onderschrijft de conclusies en startte afgelopen week een campagne om de impact van dementie en de noodzaak voor nieuwe maatregelen bekend te maken bij het grote publiek.

Kosten van mantelzorg
Het World Alzheimer Report 2010 beschrijft de wereldwijde economische impact van dementie. Nieuw is dat de onderzoekers de financiele waarde van mantelzorg in de berekeningen hebben meegenomen. Hieruit blijkt dat, als we mantelzorgers zouden betalen voor zorg, de dementiezorg in rijke landen 67% duurder zou zijn. De dementiezorg in Nederland kost hierdoor zo’n 3 miljard minder dan de geschatte 7½ miljard. Gea Broekema, algemeen directeur van Alzheimer Nederland: “Deze cijfers geven feilloos de enorme waarde van mantelzorgers weer. De overheid moet dit enorme kapitaal veel meer koesteren. Uit onderzoek blijkt namelijk dat 80% van de mantelzorgers overbelast is of hier een groot risico op loopt.” Binnen veertig jaar zal het aantal mensen met dementie in Nederland verdubbelen tot ruim een half miljoen, terwijl de beroepsbevolking die voor hen moet zorgen zal halveren.

Maatregelen
Alzheimer’s Disease International, de internationale koepel van alzheimer organisaties roept overheden op om nú maatregelen te nemen. Alzheimer Nederland onderschrijft dit, en roept de overheid op om de volgende zaken te realiseren:

  1. Betere en kosteneffectieve hulp. Zoals een persoonlijke begeleider (casemanager) die mantelzorger en patient op het juiste moment de noodzakelijke hulp biedt. Onderzoek laat zien dat dit een half miljard per jaar kan besparen.
  2. Dementiebestendig wonen. Mensen met dementie kunnen langer thuis wonen als bij woningbouw en verbouwingen rekening wordt gehouden met een vergrijzende bevolking en als intensieve zorg ook buiten instellingsmuren wordt aangeboden.
  3. Meer onderzoek. Alleen door investeringen in wetenschappelijk onderzoek en innovatieve oplossingen kunnen we dementie en de gevolgen van de ziekte bestrijden.

Campagne
1 op de 5 mensen krijgt een vorm van dementie, waarvan de ziekte van Alzheimer de meest voorkomende is. Alzheimer is meer dan een simpele vergeetachtigheid, maar een verwoestende ziekte die steeds erger wordt en uiteindelijk leidt tot de dood. Door de vergrijzing zal het aantal mensen met dementie in de toekomst explosief stijgen, van 235.000 in 2010 naar ruim een half miljoen in 2050. Om mensen bewust te maken van de enorme impact van dementie voor individu en maatschappij lanceerde Alzheimer Nederland op 16 september de campagne ‘Mensen met Alzheimer vergeten de normaalste dingen’. Alzheimer Nederland roept met de campagne overheid, bedrijfsleven en publiek op om de strijd tegen Alzheimer aan te gaan door wetenschappelijk onderzoek te financieren.

Meer informatie
Het ‘World Alzheimer Report 2010, The Global Economic Impact of Dementia’ is vanaf 21 september te downloaden van de website van Alzheimer’s Disease International http://www.alz.co.uk/. Nederlandstalige media kan het rapport vanaf 20 september aanvragen bij Alzheimer Nederland, 030 – 659 69 17

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen