Richtlijn maakt verzorgende zelfstandiger

Array

De invoering van een evidence based richtlijn voor de verzorging van mensen met dementie die daarbij depressief zijn, blijkt niet alleen prettig voor de patienten, maar ook voor de verzorgenden. Zij ervaren hierdoor meer zelfstandigheid in hun werk, zo blijkt uit een publicatie van onderzoekers van het NIVEL in het International Journal of Nursing Studies.

Negentien procent van de bewoners van psychogeriatrische verpleeghuisafdelingen is naast dementerend ook depressief. Dit bemoeilijkt het werk van de verzorgenden. Tot nu toe hadden zij nog weinig handvatten om deze bewoners te helpen. De richtlijn ‘Depressie bij Dementie’ biedt hen een methode waarmee ze er stap-voor-stap voor kunnen zorgen dat bewoners weer vaker dingen kunnen doen die ze fijn vinden, zoals luisteren naar hun favoriete muziek of wandelen in de tuin. Daarbij grijpen ze bijvoorbeeld terug op hobby’s van vroeger. De bewoners voelen zich beter door deze aanpak. Uit onderzoek in negen verpleeghuizen blijkt nu dat gebruik van de richtlijn ook gunstig uitpakt voor verzorgenden, omdat zij door de invoering van de richtlijn meer zelfstandigheid in hun werk ervaren. Voorheen waren ze bij het omgaan met depressieve bewoners meer afhankelijk van psychologen in de instelling, al speelt hun advies nog steeds een belangrijke rol.

Zelfstandigheid
Eerder onderzoek toonde een positief verband aan tussen ervaren zelfstandigheid en werktevredenheid. Gebruik van de richtlijn kan bijdragen aan de aantrekkelijkheid van het werk van verzorgenden op psychogeriatrische verpleeghuisafdelingen. NIVEL-onderzoeker Renate Verkaik: “Verzorgenden kennen verpleeghuisbewoners het beste en blijken prima in staat om psychosociale begeleidingsplannen op te stellen en uit te voeren. In het onderzoek zagen we dat dit hen enorm stimuleert. Door volgens de richtlijn te werken, zien ze in dat ze al met hele kleine dingen iets extra’s voor een bewoner kunnen betekenen. En de primaire drijfveer van de meeste verzorgenden is toch dat ze van betekenis willen zijn voor hun patienten.”

Onderzoek
Het onderzoek is uitgevoerd op 18 psychogeriatrische verpleegafdelingen in 9 verpleeghuizen. Op 9 afdelingen werd gewerkt met de richtlijn, de andere 9 afdelingen waren controle. Aan het onderzoek namen 193 verzorgenden deel die minimaal 20 uur per week werkten.

Subsidient
ZonMw

Samenwerkingspartners
Hogeschool INHolland
EMGO/VUmc, verpleeghuisgeneeskunde

Bron: NIVEL

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen