Vaccin remt leukemie en misschien borstkanker en myeloom

Array

Het academisch ziekenhuis in Antwerpen bracht een persbericht uit over een vaccin op maat dat het leven van patienten met een ernstige vorm van leukemie verlengt. Ze testen het vaccin nu ook bij patienten met borstkanker en multipel myeloom (ziekte van Kahler). Wat kun je als patient hiervan verwachten?

In het Universitair Ziekenhuis in Antwerpen (UZA) is de laatste fase bezig van een onderzoek met een vaccin voor patienten met acute myeloïde leukemie (AML). Voor het vaccin worden de eigen afweercellen van de patient gebruikt. Hierdoor is er geen probleem met afstotingsverschijnselen. Het gaat om een behandelend vaccin en geen preventief vaccin zoals dat tegen griep. Het onderzoek werd gedaan bij volwassen patienten met AML die al chemotherapie kregen en een grote kans hadden op terugkeer van de ziekte. Hun gemiddelde levensduur ging met 52 maanden vooruit. Met de huidige behandelingen overleeft maar een kwart van de patienten de eerste twee jaar.

Borstkanker en myeloom
De onderzoekers testen dit vaccin nu ook bij patienten met andere types van kanker, zoals multipel myeloom en borstkanker. Overigens is de behandeling geen nieuwe manier om kanker aan te pakken, maar een aanvulling op bestaande behandelingen. Het vaccin tegen leukemie is een vorm van immunotherapie. De vaccinatie is met dendritische cellen, een soort witte bloedcellen die in het laboratorium worden opgeladen om kankercellen op te sporen en uit te schakelen. Ook bij melanoom wordt dendritische celtherapie al met succes toegepast.

Wat kun je ervan verwachten?
Het onderzoek naar het vaccin tegen acute myeloïde leukemie (AML) heeft goede resultaten, maar nieuw en groter onderzoek moet de resultaten nog bevestigen. De resultaten van grotere onderzoeken naar de effecten van vaccins op het afweersysteem vallen soms tegen. Onderzoek is vaak een lange weg, die soms nergens naartoe leidt.

Nederlandse Federatie van Kankerpatientenorganisaties (NFK)

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen