DBC tarieven in de GGZ worden geïndexeerd

Array

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft besloten de nieuwe release met tarieven voor de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) 2011 niet goed te keuren. Reden hiervoor is dat de kwaliteit van de kostprijzen onvoldoende is vastgesteld. Dit betekent dat de bestaande DBC tarieven in de GGZ worden geïndexeerd. Door dit besluit kan onduidelijkheid ontstaan over de toekomstige bekostiging van de GGZ, om die reden komt de NZa op korte termijn met een visie hierop om voor de toekomst duidelijkheid te scheppen.

De nieuwe release met tarieven voor GGZ 2011 bevat teveel onzekerheden, met name ten aanzien van de representativiteit van het kostprijsonderzoek. Dit komt onder meer doordat de groep zorgaanbieders waarvan kostprijsgegevens zijn gebruikt beperkt is. Een aantal sectoren, waaronder de vrijgevestigden, is niet betrokken bij het kostenonderzoek. Door een recente uitspraak van het CBB is juist op dit punt extra de nadruk komen te liggen. Ook ontbreekt informatie over de kostprijzen per kostendrager (aanbieder). Daarnaast kent het gebruikte kostprijsmodel, vooral ten aanzien van verblijf, te veel onzekerheden. Weliswaar heeft DBC Onderhoud naar beste kunnen en de laatste inzichten haar methodes en statistieken toegepast, maar de NZa kan daarmee niet voldoende vaststellen of de kostprijzen juist zijn.

Het besluit heeft tot gevolg dat de bestaande DBC tarieven worden geïndexeerd. Een aantal wijzigingen voor de productstructuur 2011 kan wel worden doorgevoerd. Het gaat hierbij onder andere om de invoering van het prestatievoorschot. Als gevolg van het besluit kan onduidelijkheid ontstaan over de doorontwikkeling van de productstructuur GGZ en het kostprijstraject voor de sector. Het gaat hierbij met name om de vraag in hoeverre het gehanteerde kostprijsmodel geschikt is voor het bepalen van productprijzen in de GGZ. Meer fundamenteel nog is voor de NZa de vraag in hoeverre de DBC systematiek een oplossing biedt voor de bestaande bekostigingsvraagstukken. Daarom komt de NZa op korte termijn met een toekomstvisie om duidelijkheid te geven over deze vragen. De NZa zal de sector daarover in oktober 2010 consulteren.

Bron: NZa

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen