1/3 werkgevers: mantelzorg taak werknemer

Array

Onderzoek Mercer en Centraal Beheer Achmea
Veel werkgevers weten niet wat er speelt op het gebied van mantelzorg*. Zij vinden het dan ook veelal een zaak van de werknemer. Daarnaast blijkt dat de werkgever het aantal mantelzorgende werknemers ernstig onderschat. Hierdoor zijn ondernemers in Nederland niet voorbereid op sterke toename van (grijs) verzuim als gevolg van mantelzorgtaken. Dit blijkt uit ArbeidsvoorwaardenSurvey 2010 van Mercer en Centraal Beheer Achmea waarvoor ongeveer 1200 werkgevers zijn ondervraagd.

Één op de acht werknemers in Nederland is mantelzorger en 20 tot 30 procent hiervan voelt zich overbelast. Toch meent 33 procent van de werkgevers dat de mantelzorgtaken van hun werknemer een volledige privé aangelegenheid is. Ruim 40 procent vindt daarbij dat mantelzorg geen specifieke aandacht binnen de onderneming nodig heeft omdat de (wettelijke) verlofmogelijkheden toereikend zijn, terwijl bijna 30 procent van mening is dat de flexibiliteit in arbeidsvoorwaarden volstaat. Meer dan 80 procent van de bedrijven heeft in de arbeidsvoorwaardelijke sfeer nog niets extra’s geregeld voor mantelzorgers. Slechts enkele procenten is dit van plan. Peter Conneman, European Partner bij Mercer Nederland: “Werkgevers blijken zich nog weinig te hebben aangetrokken van de oproep die SER-voorzitter Rinnooy Kan heeft gedaan tijdens de 4e Nationale Mantelzorglezing op 11 juni 2009. Hij spoorde werkgevers aan mantelzorgers in de werksfeer adequaat te ondersteunen. Als werkgevers deze oproep aan hun laars lappen, zal het (grijs) verzuim en ziekteverzuim onder mantelzorgende werknemers sterk toenemen. Dan is zowel de werkgever als de werknemer nog verder van huis.”

Werkgever onderschat mantelzorg
Door de afwachtende houding van de werkgever, heeft de werknemer onvoldoende vertrouwen dat zijn verantwoordelijkheden rondom mantelzorg bespreekbaar zijn en serieus worden genomen. De werkgever kan gemakkelijk een signaal van goede wil afgeven door bijvoorbeeld mantelzorg mee te nemen in het werkoverleg of het personeelsblad. Maar liefst 46 procent van de bedrijven weet niet hoeveel van hun werknemers mantelzorgtaken hebben. Ruim 43 procent denkt dat het aantal mantelzorgende werknemers minder dan 2 procent is. In werkelijkheid is dit 1 op de 8, een verschil van ruim 10 procent. Opvallend is dat naar mate de omvang van de bedrijven toeneemt, de onwetendheid over het aantal mantelzorgende werknemers ook stijgt; bij bedrijven met meer dan 500 werknemers ligt dit op 75 procent.

Gezondheidszorg strenger dan gemiddeld
Werkgevers gaan redelijk soepel om met tijdelijk verzuim tijdens werktijd als gevolg van mantelzorgtaken. Het regelen van bepaalde zaken tijdens kantoortijd zoals bijvoorbeeld indicatiestelling of subsidieaanvraag, wordt nog soepeler behandeld. Een ziekmelding (verborgen verzuim) om zorgtaken te kunnen uitvoeren wordt het strengst behandeld. Het is opvallend dat in de gezondheidszorg iets strenger dan gemiddeld wordt opgetreden. Over het algemeen kan worden gesteld dat werkgevers meestal wel een luisterend oor hebben en bereid zijn in te spelen op individuele situaties.

Maar dit betreft dan wel curatieve in plaats van preventieve maatregelen. Enno van Hamel, beleidsadviseur HR bij Achmea: “Juist preventieve maatregelen, zoals het verschaffen van informatie, het geven van voorlichting en het creeren van bewustwording, zijn heel effectief. Maatwerkafspraken tussen de mantelzorger en de direct leidinggevende voorkomen niet alleen verzuim, maar versterken tevens de betrokkenheid van de betreffende medewerker.

*Definitie mantelzorg
Iemand met mantelzorgtaken zorgt minstens acht uur per week en voor een periode van minimaal drie maanden voor een chronische zieke, gehandicapte of hulpbehoevende naaste. Meer dan 2,6 miljoen mensen in Nederland zijn mantelzorger.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen