Reactie Hartstichting op onderzoeksresultaten omega-3 vetzuren
ArrayAan voeding toegevoegde omega 3-vetzuren hebben geen positief effect bij mensen die een hartinfarct hebben doorgemaakt. Zij voorkomen geen volgende hart- of vaataandoening bij hen. Dit is de conclusie van een uniek langdurig onderzoek van Wageningen University onder bijna 5.000 hartinfarctpatienten dat gesteund is door de Hartstichting.
De onderzochte vetzuren – afkomstig uit planten en uit vis – hebben mogelijk wel een positief effect bij vrouwelijke hartpatienten en hartpatienten met diabetes.
Reactie Hartstichting
Voedingsdeskundige Ineke van Dis van de Hartstichting zegt: “Het is nu onomstotelijk aangetoond dat extra omega 3-vetzuren in voeding geen nieuwe infarcten bij hartpatienten voorkomen.
Tijdens de Alpha Omega Trial is niet onderzocht wat het effect is van toegevoegde omega 3-vetzuren bij gezonde personen. Het is dus onzeker of de algemene bevolking baat heeft bij het innemen van extra omega 3-vetzuren. De Hartstichting blijft adviseren om twee keer per week vis te eten, conform de richtlijnen van de Gezondheidsraad en het Voedingscentrum. Vis bevat immers meer voedingsstoffen dan visvetzuren alleen.”
Over het Alpha Omega Onderzoek
Voor het onderzoek smeerden bijna 5.000 hartpatienten van 60 tot 80 jaar, die eerder een hartinfarct hadden doorgemaakt, ruim drie jaar lang speciaal voor dit onderzoek gemaakte margarines op hun brood. De margarines waren verrijkt met omega 3-vetzuren.
- een groep hartpatienten gebruikte een met visvetzuren verrijkte margarine die 400 milligram eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA) bevatte
- een 2e groep ontving 2 gram van het uit onder andere sojaolie en walnoten afkomstige vetzuur alfa-linoleenzuur (ALA)
- een 3e groep kreeg de combinaties van de verschillende omega 3-vetzuren
- de controlegroep gebruikte een margarine zonder omega 3-vetzuren
Tijdens het project registreerden de onderzoekers bij welke hartpatienten opnieuw een hart- of vaataandoening optrad.
Bron: Hartstichting