Functionele spiereigenschappen na beroerte en inactiviteit

Array

Astrid Horstman beschrijft welke spierveranderingen plaatsvinden als gevolg van een beroerte (cerebro vascular accident, CVA). CVA-patienten hebben niet alleen te maken met directe gevolgen van de beroerte, zoals spraakproblemen en verlamming, maar ook met indirecte effecten op de spieren door inactiviteit, meestal als gevolg van halfzijdige verlamming. Om onderscheid te kunnen maken tussen deze directe en indirecte effecten deed Horstman twee inactiviteitsstudies (eenbenige ophanging en bedrust) met gezonde mannen.

Bij CVA-patienten neemt de maximale kracht in beide benen af. Het aangedane been laat beperkte intrinsieke spierkracht, verslechterde neurale aansturing en toegenomen vermoeidheid zien. De bovenbeenspieren in het minder-aangedane been vertonen een afgenomen neurale aansturing, maar worden niet sneller moe. Deze veranderingen zijn deels gerelateerd aan de effecten van verminderde fysieke activiteit. Zo ontdekte Horstman na kruklopen en bedrust ook afname in maximale kracht, maar geen veranderingen in activatievermogen. De afname in maximale snelheid van krachtsontwikkeling na inactiviteit kan worden verklaard door afname in maximale kracht. Bij CVA-patienten wordt deze snelheidsafname juist verklaard door afname in activatievermogen (neurale aansturing). Daarnaast kunnen in het aangedane been ook afgenomen intrinsieke spiereigenschappen de lagere snelheid verklaren. De genoemde spierveranderingen kunnen mogelijk worden tegengegaan in specifieke revalidatieprogramma’s.

De resultaten van Horstmans bedruststudie laten zien dat verlies aan spierkracht in bovenbeenspieren door inactiviteit volledig tegengegaan kan worden door krachttraining. Voor het verbeteren van neurale aansturing bij CVA-patienten adviseert zij krachttraining te combineren met taakspecifieke functionele training, omdat een aansturingsdefect de belangrijkste onderliggende factor is in de spierzwakte na een beroerte.

Het volledige proefschrift is te downloaden via VU-dare

Datum: 07-09-2010
Tijd:11.45
Locatie: Auditorium
Titel: Fuctional muscle characteristics after stroke and unloading
Spreker: A.M.H. Horstman
Promotor: prof.dr. A. de Haan prof.dr.ir. D.F. Stegeman
Onderdeel: Faculteit der Bewegingswetenschappen
Wetenschapsgebied: Bewegingswetenschappen

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen