Een nieuwe visie op ouderenzorg
ArrayHoe gaat de Nederlandse ouderenzorg er in de toekomst uitzien en wat kunnen we leren van de landen om ons heen? Begin augustus concludeerde John Eijders, oud-topman van CIZ, dat het huidige systeem van ouderenzorg in Nederland onhoudbaar is voor de toekomst. Dit vraagt om een nieuwe visie op ouderenzorg. Bij het vaststellen van deze nieuwe visie, is het goed om ons te orienteren op de landen om ons heen. Hoe regelen landen om ons heen de ouderenzorg en hoe denken zij de komende vergrijzing het hoofd te bieden.
Twee uiterste: Zweden en Frankrijk
In Frankrijk is de rol van de overheid bij de ouderenzorg beperkt. Ouderen moeten veel meer voor hen zelf zorgen en zijn daarbij sterk afhankelijk van familieleden, die als mantelzorgers worden ingezet. Dit in tegenstelling tot Zweden. Daar regelt de overheid bijna alles. De gemeente bepaalt in Zweden wie er zorg krijgt, waarbij mantelzorg slechts sporadisch wordt ingezet en zeker niet word gepromoot door de Zweedse overheid.
Europees onderzoek
In 2003 deed het bouwcollege een inventariserend onderzoek naar ouderenzorg in 10 Europese landen. Dit onderzoek liet ondermeer zien dat alle landen prioriteit geven aan de bevordering van het zelfstandig wonen van ouderen, hoewel dit niet overal een bewuste beleidskeuze is. De wijze waarop aan ouderenzorg vorm wordt gegeven is ondermeer afhankelijk van de wetgeving, financiering van zorg en cultuur van het land.
De zorg en daarmee ook de ouderenzorg zal in Nederland veranderen. Over hoe deze verandering er precies uit zal zien, zijn de meningen verdeeld. Duidelijk is wel dat ouderen langer zelfstandig thuis moeten blijven wonen. Er komt meer aandacht voor preventie. Een grotere inzet van technologische hulpmiddelen op gebied van wonen, zorg en welzijn is de verwachting, de vraag alleen is wanneer dit grootschalig zal worden toegepast. Financieringsmodellen en samenwerkingsverbanden zullen moeten gaan veranderen, maar hierover verschillen de meningen en een gedeelde visie ontbreekt.
Voor het bepalen van een nieuwe visie op ouderenzorg is het goed om verder te kijken dan alleen Nederland. Niet alleen omdat in de toekomst de landsgrenzen binnen de zorgwereld steeds meer zullen verdwijnen, maar ook omdat we van elkaar kunnen leren. Wat zijn de goede voorbeelden en kunnen die ook in de Nederlandse situatie worden toegepast. Wdtm, de netwerkorganisatie van woonzorgtechnologie organiseert om die reden om de twee jaar een studiereis. In 2008 werd een bezoek gebracht aan Spanje, dit jaar, eind september, staat een bezoek aan Zweden gepland. Meer informatie over deze studiereis kunt u vinden op www.wdtm.nl