Nieuwe gen voor koortsstuipen
ArrayEen nieuw gen dat koortsstuipen veroorzaakt. Dat is de belangrijkste ontdekking van Ellen Hessel in haar proefschrift. Het gen zou geschikt kunnen zijn als biomarker voor complexe koortsstuipen.
Koortsstuipen komen bij 2-5% van alle jonge kinderen voor en zijn meestal ongevaarlijk. Ongeveer 30% van deze aangedane kinderen ontwikkelt complexe (langer durende en terugkomende) koortsstuipen, die een risicofactor zijn voor het krijgen van temporaalkwab-epilepsie, een ernstige, moeilijk behandelbare vorm van epilepsie. Daarom is het zeer belangrijk heel vroeg kinderen met gevoeligheid voor complexe koortsstuipen te kunnen herkennen, liefst met een eenvoudige test.
Ellen Hessel heeft in een genetische studie bij muizen ontdekt dat een verhoogde hoeveelheid gen leidt tot een verhoogde gevoeligheid voor koortsstuipen. Kunstmatige verlaging van de hoeveelheid gevonden stof verlaagde bij muizen de koortsstuipgevoeligheid. Ook bij temporaalkwab-epilepsiepatienten (bijna 50% heeft koortsstuipen gehad) kon Hessel aantonen dat patienten met koortsstuipen meer van het ontdekte genetisch materiaal in hun hersenen hebben dan patienten zonder koortsstuipen.
23-09-2010, 12:45 uur , Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht.
Ellen Hessel, Geneeskunde
Proefschrift: Identification of febrile seizure susceptibility genes -studies in mouse chromosome substitution strains and temporal lobe epilepsy patients-
Promotor 1: Prof. dr. J.P.H. Burbach
Promotor 2: Prof. dr. O. van Nieuwenhuizen
Copromotor 1: Dr. P.N.E. de Graan
Copromotor 2: Dr. M.J.H. Kas
Bron: UU