Opvoeden is stressvol en vermoeiend
ArrayVolgens een onderzoek in de Volkskrant vinden ouders opvoeden stressvol en vermoeiend. Ze zijn bang te falen. Eenderde van de vaders en moeders heeft weleens het gevoel tekort te schieten als ouder. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van het tijdschrift J/M, dat de resultaten morgen publiceert. Ongeveer 600 ouders met tenminste één kind in het basis- of voortgezet onderwijs werden door onderzoeksbureau Team Vier bevraagd over het ouderschap.
Van die groep maakt 73 procent zich weleens zorgen over het gedrag en de ontwikkeling van hun kind (bijvoorbeeld over nare karaktertrekken, de omgang met leeftijdgenootjes en opeisend gedrag). Drie jaar geleden zei nog maar 58 procent zei zich zorgen te maken. Een nog groter deel (81 procent) is bezorgd over de wereld waarin hun kind opgroeit, en maakt zich dan vooral druk over de verharding van de samenleving en de toenemende agressie.
Je kan het als ouder eigenlijk nooit goed genoeg doen, zo ervaart 60 procent het. ‘Het hyperouderschap rukt de afgelopen jaren echt op’, zegt Anne Elzinga, redacteur van J/M. ‘We geloven dat het leven van een kind maakbaar is. En ouders dichten zichzelf daarin een grote rol toe.’
Zo denken vaders en moeders een grote invloed te hebben op het zelfvertrouwen van hun kind (94 procent), zijn mogelijkheden om relaties op te bouwen (81 procent), schoolsucces (69 procent) en maatschappelijk succes (60 procent). Ruim eenderde denkt dat je als ouder kunt voorkomen dat je kind ongelukkig wordt.
Waarschuwingen
Elzinga: ‘Als je denkt dat je je kind kunt maken of breken, en ondertussen word je ook nog eens doodgegooid met waarschuwingen over wat allemaal mis kan gaan, is het niet zo gek dat je het ouderschap als zwaar ervaart.’ Inderdaad, zegt 88 procent van de ondervraagden, opvoeden is stressvol en vermoeiend.
Micha de Winter, hoogleraar pedagogiek aan de Universiteit Utrecht, plaatst wel een kanttekening bij het onderzoek. Volgens hem is de ‘opvoedingskramp’ een typisch verschijnsel van hoogopgeleiden. ‘Als je arm bent, spelen er minder vragen als: heeft mijn kind ADHD, geef ik hem wel genoeg aandacht? Andere problemen hebben dan voorrang.’
Bron: volkskrant.nl