Zorgwekkende stijging GHB-ongevallen zet door

Array

In de periode 2004-2009 is het aantal slachtoffers van partydrug GHB dat is behandeld op een Spoedeisende hulpafdeling (SEH) van een ziekenhuis verviervoudigd tot 1.200. Dat zijn 23 slachtoffers per week! Bijna alle slachtoffers hebben een GHB vergiftiging. 40% moeten worden opgenomen in het ziekenhuis en de helft hiervan zelfs op de Intensive Care.

De meeste behandelingen (59%) vinden in het weekend plaats. Het zijn vooral mannen (69%). Iets meer dan de helft is tussen de 20 en 29 jaar, 22% is tussen de 30 en 39 jaar, en 14% tussen de 15 en 19 jaar.

Vooral in combinatie met andere verdovende middelen of drugs en bij gebruik van grote hoeveelheden gaat het mis. 34% van de slachtoffers heeft ook alcohol gebruikt, 10% ook XTC, 7% cocaïne en 1% speed. Een deel van de slachtoffers heeft een mix van verschillende drugs gebruikt.

‘Wij maken ons ernstige zorgen” vertelt woordvoerder Cees Meijer van Consument en Veiligheid. “Out gaan door GHB wordt heel normaal gevonden. Voordat mensen op een Eerste Hulpafdeling terecht komen, moet er dus wel wat gebeuren. Vandaar ook het hoge aantal ziekenhuisopnames, in de helft van de gevallen zelfs op de Intensive Care. En ‘out’ gaan is sowieso niet zonder risico, in die toestand kan iemand stikken in zijn eigen tong of door braaksel dat van de maag in de longen terecht komt. Het gebruik van GHB is een steeds groter gezondheidsprobleem!”

Het is belangrijk dat er meer voorlichting komt over GHB. Hoe werkt het precies en wat zijn de risico’s? Het imago van GHB is te positief: het is goedkoop, eenvoudig te verkrijgen, mensen worden er los en vrolijk van en houden er geen kater aan over. Dat moet worden bijgesteld naar de realiteit: GHB is verslavend en kan zelfs levensbedreigend zijn. En de schade aan de gezondheid op lange termijn is nog niet bekend.

Op 25 augustus besteedt Paul Rosenmöller in Spraakmakende zaken aandacht aan het onderwerp GHB en worden de ongevalscijfers verder besproken. 21:20 uur op Nederland 2.

Bron: Consument en Veiligheid, Letsel Informatie Systeem (LIS), 2004-2009.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen