Medewerkers MSD Organon ontvangen minister Maria van der Hoeven
ArrayDemissionair minister Van der Hoeven (EZ) heeft vanochtend in Oss een onderhoud om met betrokkenen van het farmaceutische bedrijf te praten over de voorgenomen reorganisatie door het Amerikaanse moederbedrijf Merck, dat in Europa opereert onder de naam MSD. Van der Hoeven overlegt met de Nederlandse bestuurders, de Ondernemingsraad en de Raad van Commissarissen. Bij het Osse bedrijf werkte op september 2009 nog 6450 mensen, het was toen een vestiging van Schering Plough. In een jaar tijd zijn bijna geruisloos al 550 banen verdwenen. Ook het aantal ontslagen is onduidelijk. De Telegraaf schreef op 16 oktober 2009. De Telegraaf beweerde zelfs dat er in die tijd 8000 werknemers had. Nu zijn het er nog maar 4500. En verdwijnen nog eens 2175 banen.  Bij het Schering Plough, zo heette het bedrijf van overname van Organon, werkte op september 2009 nog 6450 mensen. Monique Mols persvoorlichter MSD, gaf aan dat er in september 2009 inderdaad 6450 banen bij Schering-Plough in Nederland waren in Oss, Houten en Boxmeer. Volgens de persvoorlichter zijn er 550 mensen op het vroegere hoofdkantoor ontslagen waaronder ook veel verkoop- en marketingpersoneel. Nu zijn er in Oss nog maar 4250 arbeidsplaatsenVanochtend arriveerde Maria van der Hoeven bij MSD / Organon waar zijn werd ontvangen door een grote delegatie personeelsleden die gekleed waren in -de inmiddels bekende – “Bittere Pil-shirts”.Opvallend was dat de minister eerst afstapte op de medewerkers en uitvoerig de tijd nam om met hen te praten. Wel liet ze gelijk weten niet de intentie te hebben om Organon te gaan kopen. Het bezoek is vooral bedoeld om het personeel een hart onder de riem te steken en niet om een reddingsactie te bespreken, zoals bij de banken, Een doorstart met staatssteun lijkt er dus niet in te zitten.
Protest
In Oss is de afgelopen weken met verbijstering gereageerd op deze plannen, want de hele plaatselijke economie staat op het spel. Terwijl Merck sinds de bekendmaking zwijgt, roert MSD zich. Duizend werknemers protesteerden tegen het ontslag. De ondernemingsraad stapte naar de rechter en ook de Raad van Commissarissen sprak zich uit tegen het ontslag.
Van der Hoeven komt waarschijnlijk niet op de proppen met plannen. Die moeten komen van de Taskforce MSD. Deze partijen willen bijvoorbeeld een Life Science Park, een soort kenniscentrum voor de farmaceutische industrie, in Oss vestigen.
Over de invulling van de geplande reorganisatie heeft MSD nog niets losgelaten. De Raad van commissarissen en ondernemingsraad verzetten zich ertegen. Op 2 september dient een zaak voor de Ondernemingskamer van de rechtbank in Amsterdam, om de sluiting van de onderzoekscentra in Oss tegen te houden.
Achter de schermen wordt gewerkt aan een doorstart. Ondernemingsraadslid Iris van Dinther bevestigt dat de Raad van Commissarissen in gesprek is met een aantal bedrijven die interesse hebben in de Osse farmaceut. Namen worden niet genoemd, maar het Duitse Bayer zou zich hebben gemeld. Ook een managementbuy-out, waarbij de bestuursleden met hulp van externe financiers het bedrijf kopen, zou een optie zijn, zo meldt de Volkskrant vandaag.